Πειθαρχική έρευνα για την προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη της διαδικασίας με την οποία "χρεώθηκε" στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, θα διενεργηθεί από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Υπενθυμίζεται, ότι η δικογραφία που αφορούσε...
τα επισφαλή δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας (Μαρφίν) είχε ανατεθεί αρχικά στους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών.
Στην πορεία όμως και λίγο πριν κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα ο Α. Βγενόπουλος η δικογραφία αφαιρέθηκε με "παραγγελία" του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου και ανατέθηκε στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη η οποία χειριζόταν υπηρεσιακή αναφορά του συναδέλφου της Γιάννη Αγγελή.
Ο τελευταίος ήταν αρμόδιος εισαγγελέας στο Τμήμα Δικαστικής Συνδρομής και στην κατοχή του είχαν περιέλθει από την Κύπρο στοιχεία που αφορούσαν στα επισφαλή δάνεια της Λαϊκής.
Η κα Γ. Τσατάνη στη συνέχεια εξέδωσε πολυσέλιδο πόρισμα και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο ενοχής σε βάρος όλων των εμπλεκομένων!
Μετά την αρχειοθέτηση της επίμαχης δικογραφίας ακολούθησαν επίσημες αναφορές προς την ελληνική πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα και του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σημειώνεται ότι από την πειθαρχική έρευνα - την οποία λόγω της σοβαρότητας θα διενεργήσει αυτοπροσόπως η κα Β. Θάνου - θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τους λόγους που η δικογραφία για τα επισφαλή δάνεια της Λαϊκής δεν ανατέθηκε στους εισαγγελείς Διαφθοράς ή στους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, δηλαδή τους κατά νόμο αρμόδιους για τον έλεγχο συναφών αδικημάτων.
Τι απαντά ο δικηγόρος του Βγενόπουλου
Με αφορμή την διαταχθείσα έρευνα ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος του Ανδρέα Βγενόπουλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κα. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.
Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κας Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κας Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. Β) Δεν έχει επαναληφθεί –νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου.»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2016 από directNEWS.gr