Logo

«Βέτο» των Ελλήνων εισαγγελέων στη Γερμανία για το σκάνδαλο της Volkswagen



 
 

volkswagen 11-3-2016Η Γερμανία απαιτεί να μην διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές άλλων χωρών το σκάνδαλο της Volkswagen με τα "πειραγμένα" λογισμικά. Ωστόσο, οι Έλληνες εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας απάντησαν αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενοι της στάση της Γερμανικής δικαιοσύνης στο...

σκάνδαλο της Siemens. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση στη Χάγη, στο πλαίσιο της Eurojust, εισαγγελέων από 18 χώρες όπου έχουν ξεκινήσει έρευνες για το σκάνδαλο με τα "πειραγμένα" λογισμικά, οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί εκδήλωσαν τις προθέσεις τους, ζητώντας να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς πρόβαλαν ως επιχείρημα την πιθανότητα της επικάλυψης αξιοποίνου και για το λόγο αυτό ζήτησαν να διαβιβαστούν στις Γερμανικές αρχές οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στις άλλες χώρες.  

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στη Γερμανία για υποθέσεις όπως το σκάνδαλο της Volkswagen  προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις. Μάλιστα, αν το χειριστούν συνολικά το θέμα, θα είναι και οι ίδιοι που θα αποφασίσουν στο τέλος τις αποζημιώσεις που θα δοθούν.

ΟΙ Έλληνες εισαγγελείς από την πλευρά τους αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο να χειριστεί μόνο η Γερμανία την υπόθεση της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα», φέρονται να είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίδραση των Ελλήνων εισαγγελέων προκάλεσε αίσθηση, με την πολυμελή αντιπροσωπεία των ΗΠΑ να τους δίνει συγχαρητήρια.

Αρνητικοί στις αξιώσεις των Γερμανών εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία.

Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία την και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας.

Υπενθυμίζεται, ότι η απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη από τις ΗΠΑ και αμέσως πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.Τότε η Volkswagen είχε ανακοινώσει ότι το παραποιημένο λογισμικό μετρήσεων των ρύπων εντοπίστηκε στα οχήματα με κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, δηλαδή σε περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου 21.000 αυτοκίνητα με «πειραγμένα» λογισμικά.

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, είχε παραγγείλει τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης, (έρευνας) προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις και στην Ελλάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις