Logo

Νέα «μυστική» κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στους οικονομικούς εισαγγελείς στο Παρίσι



 
 

falciani 18-3-2016Ο Ερβέ Φαλτσιανί κατέθετε επί τρεις ημέρες στους οικονομικούς εισαγγελείς, αποκαλύπτοντας εκατοντάδες χιλιάδες κινήσεις λογαριασμών προς και από Έλληνες καταθέτες και παρέχοντας στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων. Ο ιταλοελβετικής καταγωγής συντάκτης της γνωστής ως...

λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε από την Τρίτη να εξετάζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη,Γιώργο Καλούδη και Χρήστο Ντζούρα. Η κατάθεσή του λήφθηκε, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι και ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή.

Πληροφορίε αναφέρουν ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός στην τριήμερη κατάθεσή του για τους αποδέκτες εκατομμυρίων ευρώ αδήλωτων και αφορολόγητων κεφαλαίων και παρέδωσε στοιχεία «φωτιά» για γνωστούς φοροφυγάδες  φωτίζοντας τις οδούς που ακολουθήθηκαν για το «ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ πρόσωπα που ήταν είτε οι πραγματικοί αποδέκτες χρηματικών ποσών ή ύποπτοι ως αχυράνθρωποι πίσω από τους οποίους ίσως να κρύβεται η διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Τα στοιχεία αναμένεται να μελετηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς  και να διασταυρωθούν ή μέσω δικαστικής συνδρομής ή με συνεργασίες με άλλους συναδέλφους τους. .

Όπως εκτιμάται το ενδιαφέρον των εισαγγελέων σε αυτή τη χρονική περίοδο εστιάζεται στις 500.000 κινήσεις λογαριασμών που είχαν παραδοθεί πρόσφατα από τον Φαλτσιανί στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Χρ. Καλογήρου, αλλά και στα άλλα στοιχεία που είχαν παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στους ίδιους εισαγγελείς.

ΟΙ εισαγγελείς, διερευνούν με ιδιαίτερη προσοχή όσα στοιχεία αφορούνι πρόσωπο που δραστηριοποιούνταν στην πολιτική και εμφανίζει αδήλωτη κατάθεση στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και άλλον μεάζοντα των εξοπλιστικών εξειδικευμένο στη δημιουργία καταπιστευμάτων για να κρύβει μίζες σε τράπεζες εξωτικών παραδείσων. Το πρόσωπο αυτό έχει εντοπιστεί και στη λίστα Μπόργιανς.

Επίσης, άλλοι έξι διαχειριστές του 90% της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων, μαζί και εταιρείες επικοινωνίας, οι οποίες ξέπλεναν παράνομα χρήματα.  Μάλιστα ένας εξ αυτών των διαχειριστών δηλώνει χρεοκοπημένος αλλά εμφανίζει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία θα φθάσουν στη χώρα μας την Κυριακή και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στο φώς άλλη μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής. Για όλα αυτά έχει ενημερωθεί και κεντρικά η κυβέρνηση και προφανώς θα αποτελέσουν και σημείο αιχμής συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, η οποία έχει προκληθεί με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη των εισαγγελέων στο Παρίσι έχουν ενημερωθεί  τόσο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και ο εποπτεύων αντεισαγγελέας ΑΠ,  Νίκος Παντελής. Στο μεταξύ, ειδικό έγγραφο έχει σταλεί από τον οικονομικό εισαγγελέα προς τον κ. Παντελή, εδώ και δυο εβδομάδες. Στο έγγραφο αναλύονται και οι προσπάθειες να εγκατασταθούν ειδικοί ελεγκτές στο κτήριο της Πειραιώς στον ΣΔΟΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος των ελέγχων σε εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες, που έχουν εντοπιστεί στις λίστες, που βρίσκονται υπό έρευνα.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι για τη λίστα Μπόργιανς και τους φοροφυγάδες της ελβετικής τράπεζας UBS εστάλησαν από την Οικονομική εισαγγελία περίπου 700 παραγγελίες για φορολογικό έλεγχο και αντίστοιχες κλήσεις υπόπτων για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έμβασμα 100.000.000 ευρώ, το οποίο εστάλη από επιχειρηματία εν μέσω κρίσης και μνημονίου, χωρίς να δικαιολογείται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-3-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις