Logo

Υπόθεση Noor 1: Την ενοχή του Αιμίλιου Κοτσώνη πρότεινε η εισαγγελέας



 
 

noor1 18-4-2016«Εχουμε να κάνουμε με διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση. Με δομή ομάδας, με απόλυτη ιεραρχία, με διακριτούς ρόλους και συντονισμένη δράση που επιδίωξη τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων περι ναρκωτικών, άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων, που ήταν τουλάχιστον 2,1 τόνοι ηρωίνης...

Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε στον Πειραιά κι εκεί μετείχαν: Αιμίλιος Κοτσώνης, Μάκης Γιαννουσάκης,  Γιώργος Μπουρδούβαλης, Παντελής Καλαφάτης, Βασίλειος Κουρουβάνης, Παναγιώτης Φάρος, ο αποθανών στις φυλακές Κορυδαλλού Τούρκος Σ. Μπασκάλ κι άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα. Αυτοί σε κοινή δράση οργάνωσαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το ταξίδι του Noor1, από το Αντμάν στην Ελλάδα κι από εκεί το φορτίο του θα πήγαινε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία και αλλού.

Με τις φράσεις αυτές η εισαγγελέας Μαρία Τρούπη, περιέγραψε σε γενικές γραμμές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, Πειραιά που εκδικάζει τη δικογραφία του Noor1, ποιός ήταν ο ρόλος των βασικών κατηγορουμένων της πολύκροτης υπόθεσης. 

Ένταση προκλήθηκε στη δικαστική αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς η γυναίκα του Φάρου σηκώθηκε και είπε στην εισαγγελέα: «είστε άδικη με τον Φάρο, θα το πληρώσετε». Τότε η κ.Τρουπή ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά το συμβάν, με τον δικηγόρο του Φάρου, Κων. Ντάλτα, να αντιδρά έντονα.

Για ποιούς πρότεινε αθώωση

Η εισαγγελέας της έδρας ήταν ιδιαίτερα σκληρη στην πρότασή της για τους έξι κατηγορουμένους που κατά την άποψή της συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, "έδειξε" τον Κοτσώνη, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ως τον αρχηγό του κυκλώματος, λέγοντας πως ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν από το Νοέμβριο του 2012 πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor 1. Τόνισε, επίσης, ότι η εταιρεία  Arab Waves που ίδρυσε ο Κοτσώνης είχε μοναδικό σκοπό να περάσουν τα χρήματα για την αγορά της ηρωίνης.

Η κ. Τρούπη, πρότεινε προς το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους "έξι" για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, διακομιδή και μεταφορά των ναρκωτικών. Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι Λάγιος, Καρτσώνης, αλλά και το πλήρωμα ζήτησε να κηρυχθούν  ένοχοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι οι Κωνσταντίνα Αλεξανδρή (σύζυγος Καλαφάτη), Τίνα Σταματιάδη (πρώην σύζυγος Γιαννουσάκη), Στάθης Μιχάλαινας (σύντροφος Σταματιάδου), η οικιακή βοηθός του Γιαννουσάκη, αλλά και ο Τούρκος Γκιλμάζ Εκρέμ, που ήρθε αργότερα στην Ελλάδα, στις 21 Ιουνίου με σκοπό να μεταφέρει μία νταλίκα με ναρκωτικά, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη.

Η νομιμοφανής ναύλωση του ναρκόπλοιου

 Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της:

«Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία που διήρκεσε μήνες κι ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ο Κοτσώνης από το Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor1 και είχε πάντα επαφή με το εν λόγω πλοίο. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ίδρυσε την εταιρία Arab Waves, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε όταν η οργάνωση αποφάσιζε να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός για να αγοραστεί το φορτίο, να το έκανε μέσω αυτής της εταιρίας, καθώς απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι όμως που είναι λογικό, αφού πρώτα θα έφταναν με ασφάλεια τα ναρκωτικά και μετά θα έμπαιναν τα χρήματα, για το σκοπό αυτό μάλιστα είχε στείλει ο Κοτσώνης το διαβατήριο του στον Γιαννουσάκη, για να το στείλει αυτός στην πορεία στον πράκτορα στο Ντουμπάι.

Ολη αυτή η εγκληματική ομάδα, οι έξι, ο Μπασκάλ και οι άγνωστοι δράστες, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης,δημιούργησαν με επιτυχία το σκηνικό μιας νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι αυτό εκτελεί μία εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του Noor1 από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα».

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η εισαγγελέας επισήμανε πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποβοήθησαν στο να έρθει η ηρωίνη στην Ελλάδα κι αν δεν υπήρχε η συμβολή τους δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά του φορτίου. Εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση εν τοις πράγμασι». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-4-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις