Την άμεση κλήση προς ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη αποφάσισε, την Τρίτη, ομόφωνα η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυρία Τσατάνη συσχέτισε παράτυπα και στη συνέχεια αρχειοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες δύο δικογραφίες...
που αφορούσαν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις της Λαϊκής Τράπεζας - Marfin και ενέπλεκαν στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η ίδια εισαγγελέας, στη συνέχεια, με επιστολή της κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της.
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν έκανε δεκτή την προκλητική επιστολή της, με την οποία ζητούσε να μεταβούν οι βουλευτές στο γραφείο της για να την εξετάσουν, υποστηρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι υπέρτερη εξουσία του Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ενέργεια αυτή της κυρίας Τσατάνη προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή, ακόμα και εκείνων οι οποίοι στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν στηρίξει την Εισαγγελέα Εφετών στην κόντρα της με τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για το αίτημά της να μεταβεί η Επιτροπή στο γραφείο της, αλλά και με την άποψή της για τη διάκριση των εξουσιών.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια εμμονή όπως της κ. Τσατάνη», σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ ο Γιάννης Γκιόλας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ατόπημα» το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί η κ. Τσατάνη στη Βουλή.
Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, είπε ότι «Η κ. Τσατάνη δεν ερμηνεύει καλά τις διατάξεις. Μόνο οι Πρόεδροι και οι Εισαγγελείς των ανωτάτων δικαστηρίων μπορούν να μην έρθουν στη Βουλή. Πρέπει να κληθεί».
Τα επιχειρήματα της Γεωργίας Τσατάνη αποδόμησε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας ότι η κ. Τσατάνη δεν μπορεί να αρνείται στη Βουλή τη διαβίβαση δικογραφίας που είναι στο αρχείο, όταν το 2010 ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ως τότε Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε το 2010 τη δικογραφία των υποκλοπών και του εδόθη. «Γιατί η κα Τσατάνη χρησιμοποιεί αυτό τον περίεργο λόγο ότι η Δικαιοσύνη προτάσσεται; Δεν είναι μεμονωμένο αυτό. Πρέπει να το δούμε στην αλυσίδα μιας συμπεριφοράς. Πρέπει να το δούμε γιατί υπάρχουν τέτοιες απόψεις έναντι της Βουλής. Εδώ που φτάσαμε είναι υποχρεωμένη η κ. Τσατάνη να έρθει εδώ», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Αντίθετα, η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία τα αιτήματα βουλευτών για να κληθούν σε ακρόαση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και ο ισχυρός άνδρας του ομίλου MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Μηνύματα Αθανασίου σε Παπαγγελόπουλο!
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «κάποιο τηλεφώνημα που έγινε την Πέμπτη και για ένα μήνυμα που μου εστάλη, αλλά είναι ιδιωτικά».
Η φράση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε «Να πείτε ποια είναι τα μηνύματα», για να απαντήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι «το ένα ήταν από εσάς, αλλά δεν ήθελα να αναφερθώ».
Ακολούθησαν αντιδράσεις άλλων μελών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο κ. Αθανασίου να παραδεχθεί ότι «στο μήνυμα του είπα ότι λόγω της παλιάς ιδιότητας δεν θα τον αφήσω να διαλύσει την Δικαιοσύνη».
Ωστόσο, οι διαξιφισμοί δεν είχαν συνέχεια, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε ότι «δεν πρέπει να γίνονται υπαινικτικές αναφορές στη Βουλή. Αν είναι κάτι να ειπωθεί, να ειπωθεί».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-6-2016 από directNEWS.gr