Logo

Τα μπαχαρικά που καταπολεμούν τις ασθένειες



 
 

spcs_9-11-2011Όλοι μας λίγο πολύ χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά φυτά στη μαγειρική για να προσθέσουμε επιπλέον νοστιμιά στα πιάτα μας.

Γνωρίζετε, όμως, ποια από αυτά, πέρα από την ιδιότητά τους να νοστιμίζουν τα φαγητά μας, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από ασθένειες;

cnmn_9-11-2011Κανέλα

Το χρώμα και το άρωμα της μαγεύουν. Η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την προσθέτουν ακόμη και στο αγαπημένο τους ρόφημα.

Η κανέλα, ωστόσο, διαθέτει και μερικές θαυματουργές ιδιότητες, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, έχει αντισηπτική ιδιότητα και καταπολεμά τους σπασμούς.

Χάρη στις κινναμικές αλδεΰδες της, η κανέλα ρίχνει, επίσης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον πυρετό, ενώ διαθέτει και αναλγητική δράση.

Μια ακόμη πολύ σημαντική ιδιότητά της αφορά στην σχέση της με τον διαβήτη τύπου 2.

Η ουσία MHCP, η οποία ανήκει στις πολυφαινόλες, «μιμείται» την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να βοηθά στη διατήρηση των σακχάρων του αίματος σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι η κανέλα βοηθά σε περιπτώσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό για την οστική πυκνότητα.

clrppr_9-11-2011Πιπέρι

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το συστατικό πιπερίνη που διαθέτει το πιπέρι, δρα προληπτικά στον καρκίνο του μαστού.

Εκτός από αυτό, το πιπέρι καταπολεμά τις χειμερινές ιώσεις και το κρύωμα και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την ποσότητα υδροχλωρικού οξέως που εκκρίνει το στομάχι.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πιπέρι, χάρη στην καυτερή ουσία καψαϊκίνη που περιέχει, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, καθώς μπλοκάρει τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο.

Τέλος, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», το πιπέρι βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ το πιπέρι καγιέν ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

sfrn_9-11-2011Σαφράν

Μπορεί να ακούγεται καθαρά εξωτικό, αλλά το σαφράν παράγεται, μεταξύ άλλων, και στην Κοζάνη (κρόκος Κοζάνης).

Με έντονο κόκκινο χρώμα και ξεχωριστή γεύση, το σαφράν, χάρη στα δύο πολύτιμα συστατικά του – την πικροκροκίνη και την κροκίνη – διαθέτει αναλγητικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Κάποιες έρευνες, μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι το σαφράν καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που του αποδίδουν και αφροδισιακές ιδιότητες.

Πλούσιο σε λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, καρωτίνιο α-β και γ, βιταμίνη Β και Β2, υδατάνθρακες και αιθέρια έλαια, το σαφράν καταπολεμά τους κωλικούς και τις φλεγμονές, ενώ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο συκώτι.

rgnspn_9-11-2011Ρίγανη

Η ρίγανη απαντάται στα περισσότερα ορεινά μέρη της ελληνικής υπαίθρου και σχεδόν στα περισσότερα φαγητά μας.

Το μυρωδάτο αυτό μπαχαρικό, έχει μοναδική αντιοξειδωτική δράση, η οποία, μάλιστα, είναι και ιδιαίτερα ισχυρή.

Χάρη στη θυμόλη και τη καρβακόλη που εμπεριέχει, η ρίγανη δρα ως «ασπίδα» απέναντι σε ιώσεις και βακτήρια, ενώ αποτελεί το ιδανικότερο συνοδευτικό του ψημένου κρέατος, καθώς οι φυτικές της ίνες μειώνουν την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, εξισορροπώντας, έτσι, τυχόν βλάβες από την κρεατοφαγία.

Η ρίγανη είναι, τέλος, γνωστή πηγή β-καροτίνης και σιδήρου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-11-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Εννέα τροφές που "ξυπνούν" τον μεταβολισμό


Τελευταίες Ειδήσεις