Logo

Brexit: Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;



 
 

brexit 29-6-2016Το βρετανικό κοινό ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ σε ένα συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν φωνές στον επιχειρηματικό κόσμο, τη διπλωματία, την πολιτική και τις ευρωπαϊκές πολιτείες, που ρωτούν εάν το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί. Είναι αυτό εφικτό; Η σύντομη απάντηση είναι...

ναι, αλλά πολλές δυνάμεις θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν για να γίνει κάτι τέτοιο.

Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση;

Το δημοψήφισμα, για παράδειγμα, έχει ανοίξει μεγάλα συνταγματικά ζητήματα για τη Βρετανία. Ο Όλιβερ Λέτουιν, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντέιβιντ Κάμερον για να επιβλέψει τη διαδικασία της απόσυρσης, είναι πλέον στο πηδάλιο μιας διευρυμένης γραμματείας για τα ευρωπαϊκά θέματα στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά είναι σαφές ότι πολύ λίγη προπαρασκευαστική εργασία έχει γίνει. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θα αντιμετωπίσει, είναι ο μελλοντικός ρόλος του βρετανικού κοινοβουλίου στο Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πει πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση για έξοδο. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, εάν και ποιοι νόμοι θα πρέπει να περάσουν για να τεθεί σε ισχύ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την ΕΕ.

Μπορεί το Κοινοβούλιο να σταματήσει το Brexit;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ του Brexit, είτε στην Βουλή των Κοινοτήτων είτε στη Βουλή των Λόρδων. Σε μια ελεύθερη ψηφοφορία, οι μη εκλεγμένοι Λόρδοι θα μπορούσαν πιθανότατα να απορρίψουν το Brexit με διαφορά έξι προς ένα.

Ένα θέμα που θα προκύψει για τον επόμενο πρωθυπουργό, θα είναι τι θα συμβεί όταν προσπαθήσει να πιέσει για Brexit ένα κοινοβούλιο που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία σε κάθε στάδιο. Αυτό έχει περιγραφεί ως "αντιστροφή Μάαστριχτ", μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ευρωσκεπτικιστές έκαναν κόλαση τη ζωή του Τζον Μέιτζορ μπλοκάροντας την ενσωμάτωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα μπορούσε το δημοψήφισμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συμβουλευτικό;

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, τη ρήτρα της Συνθήκης της Λισαβόνας, που παρέχει το πλαίσιο εξόδου ενός κράτους μέλους της ΕΕ από την ένωση. Ο Ντέιβιντ Λάμι, βουλευτής Τότεναμ, δέχθηκε κατακραυγή όταν πρότεινε το δημοψήφισμα να αντιμετωπιστεί απλά ως συμβουλευτικό και έτσι να αγνοηθεί. Φαίνεται απίθανο η πλειοψηφία των βουλευτών να θελήσει να αγνοήσει τη σαφή πλειοψηφία των Βρετανών που ψήφισαν για Brexit.

Πιο πιθανό είναι να θέσουν όρους για την επαναδιαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών ή στη διατήρηση της ένωσης με τη Σκωτία. Οι ευκαιρίες για κωλυσιεργία και καθυστέρηση είναι αναρίθμητες. Για παράδειγμα, αμφισβητείται κατά πόσον η ενεργοποίηση του άρθρου 50 απαιτεί εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι νομικοί γνωμοδοτούν ότι δεν την απαιτεί, αλλά η πολιτική αναγκαιότητα μπορεί τεικά να τη απαιτήσει.

Πολιτική κατά επιχειρήσεων

Είναι, επίσης, πιθανό, το κοινοβούλιο να θελήσει κάτι περισσότερο από το να ενημερώνεται απλώς για τους στόχους της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Οι στόχοι αυτοί θα είναι στο επίκεντρο του της εκλογής νέας ηγεσίας των Συντηρητικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, έχει θέσει τις εξής επιλογές: επί τις ουσίας, υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ του βαθμού πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ (ανησυχία των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου) και του βαθμού ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (ανησυχία της πολιτικής). Στη μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και η Τερέζα Μέι, θα πρέπει να δηλώσουν ποιος θα είναι ο πρωταρχικός στόχος τους στις διαπραγματεύσεις.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν εάν πιστεύουν ότι η ενδεχόμενη συμφωνία, στο περίγραμμα ή τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω δημοκρατικό έλεγχο, πιθανώς σε εκλογές την άνοιξη του 2017.

Σενάρια για δεύτερο δημοψήφισμα

Υπάρχει, ακόμα, πίεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά ελάχιστοι πολιτικοί Ηνωμένο Βασίλειο – φοβούμενοι ότι θα προσβάλουν την ετυμηγορία ενός ήδη θυμωμένου εκλογικο σώματος - θα θέσουν ένα τέτοιο θέμα δημοσίως. Ο υπουργός υγείας, ΤΖέρεμι Χαντ, τόλμησε να προτείνει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή γενικές εκλογές για τους όρους εξόδου.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί τη δημοκρατική νομιμότητα των όρων του Brexit. Ακόμη και ο Τζόνσον και ο διευθυντής της εκστρατείας Vote Leave, Ντόμινικ Κάμινγκ, αναφέρθηκαν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους ενός Brexit.

Παρά το γεγονός ότι ότι η θητεία του Κοινοβουλίου είναι πενταετής, είναι δυνατό να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Τρία σενάρια θα μπορούσαν στη συνέχεια να ακολουθήσουν. Στο πρώτο, ο Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές, διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησης, τους θέτει σε δημοψήφισμα και εγκρίνονται. Κάποια μορφή πρόσβασης στην ενιαία αγορά και κάποια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία - τα δύο κεντρικά ζητήματα - έχουν συμφωνηθεί. Η Βρετανία παραμένει εκτός της ΕΕ, αλλά σχεδόν τυπικά.

Η επιλογή των Εργατικών

Το δεύτερο σενάριο είναι οι Εργασίας, υπό νέο ηγέτη, να υποσχεθεί να επιδιώξει μια νέα συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της ΕΕ – που είναι ο δρόμος για την επιστροφή της εργατικής τάξης στην βάση του κόμματος.

Για να συμβεί αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει έναν "κόφτη έκτακτης ανάγκης", κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει σταθερά αρνηθεί στις συνομιλίες της με τον Κάμερον. Ωστόσο, πολλοί στο Υπουργείο Εξωτερικών ελπίζου ότι θα υποχωρήσει, ή θα την αναγκάσουν να το κάνει οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.

Στο μανιφέστο τους για τις εκλογές του 2017, οι Εργατικοί λένε ότι θα δώσουν στον βρετανικό λαό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους ακριβείς όρους των διαπραγματεύσεων.

Οι εργατικοί θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τις τύψεις των ψηφοφόρων που μετάνοιωσαν για την απόφασή τους και το οικονομικό χάος που δημιουργήθηκε από την προοπτική του Brexit.

Εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε μια Βουλή των Κοινοτήτων με φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ, με εντολή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους Brexit, ή ακόμα και για την παραμονή.

Η συγκατάθεση της Σκωτίας

Το τρίτο, πιο απλό σενάριο, περιλαμβάνει τους εθνικιστές της Σκωτίας.

Η πρώτη υπουργός, Νίκολα Στάρτζον, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από το τοπικό κοινοβούλιο να αρνηθεί την "νομοθετική συναίνεση" αν και όταν το Κοινοβούλιο της Σκωτίας κληθεί να επικυρώσει την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι θεσμικές επιπλοκές ενός τέτοιου ενδεχομένου μόλις τώρα αρχίζουν να διερευνώνται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2016 από directNEWS.gr πηγή: Guardian


Τελευταίες Ειδήσεις