Logo

Σκάνδαλο ΟΤΕ- Siemens: «Ξεπαγώνει» η δίκη με τους 64 κατηγορούμενους;



 
 

dikh ote siemens 5-7-2016Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens. Η δίκη είχε εκφωνηθεί τον περαμσένο Νοέμβριο, ωστόσο η αποχή των δικηγόρων είχε διακόψει -«παγώσει» την εξέλιξή της. Στην εν λόγω...

υπόθεση διαφθοράς,  που αποτελεί μέρος της δικογραφίας για τα λεγόμενα  "μαύρα ταμεία" της Siemens  η οποία επί δέκα χρόνια παραμένει χωρίς ετυμηγορία, οι κατηγορούμενοι είναι 64 και βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο, καθώς για ορισμένα εκ των αδικημάτων προβλέπεται ακόμα και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση ενοχής. 

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη, το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και στην γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φέρονται ότι διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το παραπεμτπικό βούλευμα, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» (μίζες) εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα φέρονται ότι μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά τους τα κατηγορούμενα πρωην στελέχη του ΟΤΕ αμφισβητούν τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ κατηγορούνται, μεταξύ άλλων ότι δεν  προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της τότε κρατικής  επιχείρησης.

Κατηγορούμενοι 

Μεταξύ των κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα περιλαμβάνονται ο  άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων,  ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος (διαβιοί στη Γερμανία) και Χρήστος Καραβέλας.

Ραντεβού τον Σεπτέμβιο;

Σοβαρά είναι τα νομικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το δικαστήριο, όπως είναι το θέμα με τους  Γερμανούς κατηγορουμένους στους οποίους δεν έχει κινοποιηθεί επίσημη μετάφραση του κατηγορητηρίου. 

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα Τρίτη, ωστόσο, λόγω έλλειψης μεταφραστή (!) διακόπηκε για τις 13 Ιουλίου 2016. Όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι μετά την ημερομηνία αυτή δεν αποκλείεται η δίκη να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-7-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις