Logo

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens - "Ξέχασαν" να μεταφράσουν το βούλευμα



 
 

siemensΜία ακόμη μαύρη σελίδα στο βιβλίο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, γράφτηκε σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει τη δίκη επειδή δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα το παραπεμπτικό βούλευμα και δεν είχε επιδοθεί, αφού μεταξύ των κατηγορουμένων...

είναι και 13 Γερμανοί - στελέχη της εταιρείας οι οποίοι κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τη σχετική ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος και του παραπεμπτικού βουλεύματος είχαν υποβάλει οι συνήγοροι των Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελεβετού τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Όσβλαντ, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 64, μεταξύ των οποίων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, τα φυγόδικα στελέχη της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καράβελας καθώς και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου από την Ελληνική νομοθεσία και την ΕΣΔΑ επιβάλλεται επί ποινή ακυρότητας της διοίκησης να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα και τα υπόλοιπα έγγραφα της δικογραφίας στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης, το Δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση επειδή δεν είχε κληθεί νομίμως στο ακροατήριο ο ελληνοβρετανός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε σε δικηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Πηγές της εισαγγελία Εφετών υποστήριζαν ότι υπήρξαν κατ' επανάληψη υπομνήσεις στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος, οι οποίες ωστόσο δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι πάντως θεωρούσαν ότι η μη μετάφραση του βουλεύματος αποτελεί νέο σκάνδαλο και θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά το στάδιο για τη σύναψη και επέκταση της με αριθμό 80002/1997 προγραμματικής συμφωνίας που αφορούσε την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, καθώς και το στάδιο της υλοποίησής της διακινήθηκαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ από τα "μαύρα ταμεία" Siemens AG, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες ελλήνων κρατικών αξιωματούχων καθώς και υπαλλήλων του Οργανισμού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-7-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις