Άλλη μία δικογραφία σχετική με συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού. Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 010Β/03 του 2003 που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής...
έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, από την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών, προκλήθηκε ζημιά σε βάρος του δημοσίου που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) για την υπόθεση, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος 11 πρώην στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι οποίοι συμμετείχαν στην επιτροπή διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων και ο τότε γενικός γραμματές οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπυρίδωνας Τραυλός.
Η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου του 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, μεταξύ της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου (και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V.) και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η υπόθεση ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα ανατέθηκε, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε Ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι η επίμαχη σύμβαση 09/03 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατά τις εισαγγελικές αρχές εντοπίστηκε μία σειρά όρων της σύμβασης, οι οποίοι λειτουργούν μονομερώς υπέρ της αναδόχου και της υποκατασκευάστριας εταιρίας και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στην περιουσία του. Ειδικότερα, προέκυψε ότι το χρηματοδοτικό κενό που υπολειπόταν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί πλήρως το πρόγραμμα υπολογίσθηκε εσφαλμένα και δη υψηλότερα του ορθού, με αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθεί από τις ανάδοχες εταιρίες, να παραχωρηθούν σ' αυτές ευμενέστεροι όροι ως ανταλλάγματα.
Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιανουάριο ασκήθηκε ποινική δίωξη για το σκέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για απιστία σε βάρος οκτώ στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνας Τραυλός.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-7-2016 από directNEWS.gr