Logo

Τελικά, πόσο παρεξηγημένα είναι τα ζυμαρικά;



 
 

pst_12-11-2011Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κι αγαπημένα είδη διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης.

Φυσικά, πρώτη στην κατανάλωση ζυμαρικών έρχεται η Ιταλία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε κάθε Ιταλό αναλογούν 30 κιλά ζυμαρικών το χρόνο!

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύκολα και πολύ γρήγορα στο μαγείρεμα, τα ζυμαρικά μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνα τους ή να συνδυαστούν σχεδόν με τα πάντα. Είναι, επίσης, πλούσια σε ενέργεια και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη.

Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή από αλεύρι ολικής άλεσης, σκληρό σιτάρι και νερό και ξεραίνονται σε ειδικούς χώρους, μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία και να εξολοθρευτούν τα κάθε είδους μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα).

Άλλα υλικά που προστίθενται στα μακαρόνια είναι γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή ακόμα και σπανάκι για τα χρωματιστά ζυμαρικά.

Στην παρασκευή των ζυμαρικών δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και έχουν από μόνα τους διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται στα πακέτα – αρκεί να φυλάγονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

pstknd_12-11-2011Στα ράφια του σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε τα ζυμαρικά σε πολλές μορφές και διαφορετικά σχήματα. Μερικά μόνο από τα είδη που μπορούμε να συναντήσουμε είναι σπαγγέτι, τορτελίνια, πέννες, λαζάνια, χυλοπίτες, παπαρδέλες, κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι, ταλιατέλες, κριθαράκι, βίδες, ραβιόλια και πολλά άλλα.

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν, αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ είναι, επίσης, φτωχά σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο.

Μία κανονική μερίδα μακαρόνια – περίπου100 γραμμάρια – περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους και μόνο 342 θερμίδες, δηλαδή κάπου 14% των καθημερινών μας αναγκών σε θερμίδες, ενώ μας δίνει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνες.

Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, ψαχνό κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο σε γεύση και φτωχό σε θερμίδες γεύμα.

Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, τα μακαρόνια μπορούν να φτιάξουν από ένα πολύ υγιεινό έως ένα αρκετά «βαρύ» γεύμα.

Πολλοί συνηθίζουν καθώς βράζουν τα μακαρόνια, να προσθέτουν αλάτι. Η κίνηση αυτή καλό να αποφεύγεται από τα υπερτασικά άτομα, καθώς το αλάτι είναι και η κυριότερη πηγή νατρίου, το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της πίεσης.

Επίσης, άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και να προτιμούν είτε απλές σάλτσες ντομάτας ή άλλες σάλτσες οι οποίες είναι χαμηλές σε λιπαρά.

frfl_12-11-2011Οι σύνθετοι υδατάνθρακες – ή αλλιώς τα σάκχαρα «αργής καύσης» – που περιέχουν τα ζυμαρικά, αφομοιώνονται σιγά-σιγά από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα σάκχαρα «ταχείας καύσης», τα οποία αφομοιώνονται αμέσως και αυξάνουν απότομα το ποσοστό σακχάρου στο αίμα – γεγονός που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Αυτή η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό τον λόγο τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τα παιδιά, ενώ είναι εξίσου ιδανικά και για την τρίτη ηλικία, καθώς είναι από τα πιο εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία τους, φαγητά.

Η ιδέα, συνεπώς, ότι οι υδατάνθρακες – και κατά συνέπεια και τα ζυμαρικά – «παχαίνουν», έχει αρχίσει να ξεπερνιέται εδώ και καιρό. Μάλιστα τα ζυμαρικά, λόγω της θρεπτικής τους σύστασης, συνιστώνται όλο και περισσότερο για τα άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-11-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις