Εξετάζοντας προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις δίαιτες που είναι πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως και στην προστασία κατά του καρκίνου του εντέρου.
Συγκεκριμένα, για κάθε ημερήσια αύξηση 10 γραμμαρίων στην πρόσληψη φυτικών ινών, υπήρχε 10% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Προς μεγάλη τους έκπληξη, ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία «σημαντική ένδειξη» ότι η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων ή πολλών φρούτων και λαχανικών, προφυλάσσει από τον καρκίνο του εντέρου.
Είχε προταθεί ήδη από το 1960 ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, προστατεύοντας τους ανθρώπους από την εμφάνιση καρκίνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι έρευνες του παρελθόντος, όμως, δεν παρείχαν καμία απολύτως υποστήριξη για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Τα τελευταία ευρήματα, ωστόσο, τα οποία βασίστηκαν στην ανάλυση 25 μελετών, έδειξαν ότι η προσθήκη τριών μερίδων προϊόντων ολικής αλέσεως στην καθημερινή διατροφή, συντέλεσε σε μείωση της κλίμακας του 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν «βιολογικά δυνατές» εξηγήσεις για τα οφέλη των διαιτητικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-11-2011 από directNEWS.gr