Η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης και ο πανικός που προκάλεσε η πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank σχολιάζονται εκτενώς από τον γερμανόφωνο τύπο. «Να φοβάστε!». Με αυτόν τον επιθετικό τίτλο δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung...
Η πρόταση που ακούγεται σαν απειλή απευθύνεται στους Έλληνες φοροφυγάδες. Στο εκτενές άρθρο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι εξελίξεις στο κυνήγι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. «Πολλές φορές λέγεται ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή. Όμως εδώ και μερικούς μήνες το κλίμα έχει αλλάξει. Οι ελεγκτές επεμβαίνουν με συνέπεια ενώ στους καταστηματάρχες κυριαρχεί ο φόβος».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού λίγο αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία: «Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο αριστερός πολιτικός και αντίπαλος των περικοπών Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε, 'Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή'. Αυτό είχε ειπωθεί ήδη πολλές φόρες στην Ελλάδα. Τώρα όμως πράγματι κινείται κάτι.»
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια «νέα αυστηρότητα που δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ» και τονίζει: «Εδώ και πολύ καιρό περίμενε η Ευρώπη να καταπολεμήσουν οι Έλληνες με σοβαρότητα τη φοροδιαφυγή. Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η εντύπωση ότι δεν θέλουν, ακόμη και εάν τους σέρβιραν τα ονόματα των φοροφυγάδων σε δίσκο.
Το 2010 οι Έλληνες έλαβαν από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2.000 πελατών της ιδιωτικής τράπεζας HSBC. Η λίστα εξαφανίστηκε κάποια στιγμή και όταν επανεμφανίστηκε έλειπαν ονόματα. Η λίστα Λαγκάρντ, η πιο γνωστή από τις πλέον τέσσερις λίστες με συγκεκριμένες ύποπτες υποθέσεις, έγινε σύμβολο του ανεπαρκούς ελεγκτικού ζήλου όταν πρόκειται για πλούσιους Έλληνες. Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα δεν έχει εξεταστεί. Περίπου ένα δις ευρώ φορολογικών χρεών ανακάλυψαν οι ελεγκτές, εκ των οποίων εισέπραξαν μόλις 110 εκατομμύρια ευρώ. Οι δίκες καθυστερούν χαρακτηριστικά».
Αισιοδοξία στο Eurogroup
Η αυστριακή εφημερίδα Kurier από την άλλη πλευρά σχολιάζει το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για αισιοδοξία στο Eurogroup: «Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης που θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ενδέχεται να υπάρξει σύσταση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 2,8 δις ευρώ για την Αθήνα. Στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικρατεί αισιοδοξία για την έγκυρη εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας».
Too big to fail
Το ενδιαφέρον των σχολιαστών κεντρίζει το ζήτημα της Deutsche Bank. Η καθίζηση της μετοχής της τράπεζας προκάλεσε πανικό στις αγορές και βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων των γερμανών δημοσιογράφων. Η εφημερίδα Der Tagesspiegel επισημαίνει: «Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα. Η χρεωκοπία της Deutsche Bank θα ήταν πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman. Οκτώ εκατομμύρια πελάτες έχει η τράπεζα στη Γερμανία, 20 εκατομμύρια παγκοσμίως, μικρούς και μεγάλες καταθέτες και επενδυτές. Θα ήταν θανάσιμο πλήγμα για την τράπεζα εάν αυτοί δεν την εμπιστεύονται πια και αποσύρουν τα χρήματά τους ενώ οι συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες θα ήταν ανυπολόγιστες. Too big to fail - αυτό ισχύει σήμερα όπως και χθες» καταλήγει η εφημερίδα.
«Φαίνεται λες και όλος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον της Deutsche Bank» υποστηρίζει η εφημερίδα Die Welt και επιχειρηματολογεί: «Παρ' όλο που τελευταία δεν έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά την ουσία της κατάστασης, το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο συνδυασμός συνεχώς νέων φημολογιών, πτώσης της τιμής της μετοχής και εντεινόμενης νευρικότητας των επενδυτών και καταθετών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Το θέμα της εμπιστοσύνης θίγεται και σ' αυτό το άρθρο: «Για να τερματιστεί η καθοδική πορεία χρειάζεται κάτι περισσότερο από λόγια. Ιδιαίτερα σε έναν κλάδο του οποίου το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι η εμπιστοσύνη. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν θα πρέπει να σκεφτεί γρήγορα κάτι για να σταματήσει το ρεύμα του φόβου. Μια γρήγορη και φιλική συμφωνία με τις αμερικανικές υπηρεσίες είναι το κλειδί για να απομακρυνθεί η τράπεζα πάλι από το στόχαστρο».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-10-2016 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle