Καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας, διαβεβαιώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, σε δήλωσή του με αφορμή το θόρυβο που δημιούργησε η συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση...
των ορίων ηλικίας των δικαστών. Στη δήλωσή του, που διανεμήθηκε μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα, ο υπουργός αναφέρει αναλυτικά:
«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:
Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.
Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».
Υπενθυμίζεται, ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, επικαλούμενη τόσο τις συνταγματικές επιταγές, όσο και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί "προηγούμενο" για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η ΝΔ, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι «Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη».
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορούν να αυξηθούν τα όρια ηλικίας των δικαστικών
Τα όρια ηλικίας των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Βενιζέλος παραθέτει το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και το άρθρο 118 παρ. 1, για να επισημάνει το όριο ηλικίας των δικαστών αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο.
Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ.5 του Συντάγματος: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Ιουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού».
Όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η διάταξη αυτή ρυθμίζει πλήρως, σε συνταγματικό επίπεδο, τα σχετικά με το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών».
«Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή».
Κατά τον κ. Βενιζέλο, την απάντηση τη δίνει ρητά η μεταβατική διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του Συντάγματος: «Αφότου αρχίσει να ισχύει το Σύνταγμα [αυτό έγινε στις 11.6.1975] οι δικαστικοί λειτουργοί, από το βαθμό του προέδρου ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τον αντίστοιχο με αυτούς, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως έως τώρα, μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους· το όριο αυτό μειώνεται από το έτος 1977 κατά ένα έτος ετησίως έως το εξηκοστό έβδομο έτος».
«Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού», καταλήγει.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2016 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας