Logo

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 προσδιορίστηκε η δίκη για το σκάνδαλο Siemens



 
 

siemens 22-11-2016To 2017 επιστρέφει στο ακροατήριο η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, η οποία, το περασμένο καλοκαίρι, οδηγήθηκε σε επ' αόριστον αναβολή, εξαιτίας της μη έγκαιρης μετάφρασης του ογκώδους παραπεμπτικού βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους της υπόθεσης...

Συγκεκριμένα, η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο προσδιορίστηκε για τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ενώ για κάποιες επιμέρους κατηγορίες (δωροδοκία) σε βαθμό πλημμελήματος ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παραγραφή τους. 

Το παραπεμπτικό βούλευμα έχει  πλέον μεταφραστεί σε δύο γλώσσες (γερμανική και γαλλική), καθώς οι Γερμανοί κατηγορούμενοι ξεπερνούν τους 15 ενώ στο εδώλο παραπέμπεται και ένας  Γάλλος, πρώην τραπεζικό στέλεχος.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 64, και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επισύρουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης 

Η υπόθεση αφορά στην σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και στις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι "μίζες" - οι λεγόμενες από τα στελέχη της εταιρείας "ωφέλιμες πληρωμές" - υπολογίζονται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημία σε βάρος του δημοσίου, καθώς η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το θέμα της ζημίας που υπέστη το δημόσιο είναι ένα σημείο που αναμένεται να αμφισβητηθεί από την υπεράσπιση, που θα επιχειρήσει να θέσει εν αμφιβόλω ακόμα και το αν υπήρξε ζημία από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. Τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, που περιλαμβάνονται μεταξύ των κατηγορουμένων, φέρονται ότι δεν προστάτευσαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν  κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται  ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων,  ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-11-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις