Ο Βρετανός πρώην πρέσβης στη Συρία κατηγορεί το Φόρεϊν Όφις ότι είπε ψέματα για τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και "έκανε την κατάσταση χειρότερη". Ο Πίτερ Φορντ λέει ότι ο επικεφαλής του βρετανικού ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον και ο προκάτοχός του Φίλιπ Χάμποντ, χειρίστηκαν...
λάθος το ζήτημα της Συρίας από την αρχή μέχρι το τέλος και και τώρα ισχυρίζονται ψευδώς ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να ελέγξει τη χώρα.
Οι καταγγελίες γίνονται μετά την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου μετά από εβδομάδες βαρέων βομβαρδισμών και μαχών μέσα και γύρω από την πόλη.
Όπως σημειώνει ο Independent, ο Φορντ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στη Συρία το διάστημα 1999-2003, ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρερμηνεύσει και διαστρεβλώσει την κατάσταση στη χώρα από την αρχή της σύγκρουσης.
"Μας είπαν στην αρχή ότι ο θάνατος του Ασάντ ήταν επικείμενος. Μας είπαν ότι θα είχε φύγει από τη μέση ως τα Χριστούγεννα. Δεν είπαν ποια τα Χριστούγεννα, ώστε να μπορούν να αποδειχθούν σωστοί. Αλλά μετά μας είπαν ότι η αντιπολίτευση κυριαρχείται από τους λεγόμενους μετριοπαθείς, που αποδείχθηκε ότι δεν είναι σωστό και τώρα μας λένε ένα άλλο μεγάλο ψέμα: Ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να ελέγξει το υπόλοιπο της χώρας. Λοιπόν, τους έχω νέα – κοντεύει να το κάνει".
Σύμφωνα με τον Φορντ, όταν άρχισε η σύγκρουση στη Συρία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε είτε «να θέσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, ή εάν κατά την κρίση μας – όπως και κατά τη δική μου – αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό, να απέχουμε από την ενθάρρυνση της αντιπολίτευσης να εξαπολύσει μια καταδικασμένη εκστρατεία".
Πρόσθεσε ότι η σκληρή ρητορική του Ηνωμένου Βασιλείου από τη μια πλευρά, ακολουθούμενη από λίγη δράση για την ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία από την άλλη, προηγήθηκε μιας εξέγερσης που "οδήγησε μόνο στο σακάτεμα και τη δολοφνία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών" και κατέληξε χαρακτηριστικά:
"Ήταν εξαιρετικά προβλέψιμο για όποιον δεν ήταν μεθυσμένος με ευσεβείς πόθους".
Σε δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη, ο συριακός στρατός είπε ότι "επέστρεψε η ασφάλεια στο Χαλέπι" και έκανε λόγο για "συντριπτικό πλήγμα" για τους αντάρτες.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε ότι "όλοι οι πολίτες που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα εγκατέλειψαν, όπως και οι τραυματίες και οι μαχητές".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-12-2016 από directNEWS.gr