Logo

Ο Λιακουνάκος υποδείκνυε, η Εισαγγελία Διαφθοράς… ακολουθούσε [έγγραφα]



 
 

liakounakos2-5-4-2017Τι συμβαίνει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να διερευνήσει τώρα η ίδια η Δικαιοσύνη, αφού η αποκάλυψη του Documento για την προϊσταμένη της συγκεκριμένης Εισαγγελίας Ελένη Ράικου συμπληρώνεται πλέον από νέα στοιχεία που τη συνδέουν με περίεργες...

συμπεριφορές στον χειρισμό δικογραφιών του επιχειρηματία και εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου. Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ότι η κ. Ράικου αλλά και η Εισαγγελία που διευθύνει επιχείρησαν να πάρουν κατάθεση μάρτυρα ο οποίος θα ενοχοποιούσε άλλο άτομο από τον Θ. Λιακουνάκο. Το συγκεκριμένο άτομο λάμβανε οδηγίες από τον Λιακουνάκο, ο οποίος εμφανιζόταν ως υποβολέας των κινήσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Το βέβαιο είναι (και αποδεικνύεται από μηνύματα του ίδιου του Λιακουνάκου) ότι ο επιχειρηματίας, παρότι βασικός ύποπτος στην υπόθεση για τα οπλικά συστήματα, γνώριζε πλήρως τις κινήσεις της Εισαγγελίας, η οποία επέμενε να συναντήσει στο εξωτερικό τον συγκεκριμένο μάρτυρα που θα απάλλασσε τον Λιακουνάκο.

Ο Peter Coleridge, Βρετανός υπήκοος που ζει στο Μονακό, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις offshore εταιρείες μέσω των οποίων ο Λιακουνάκος κινούσε χρήματα προς εκείνους που δωροδοκούσε. Στις 28 Νοεμβρίου, ο Coleridge, κατηγορούμενος και ο ίδιος για την προμήθεια των ιπτάμενων συστημάτων ραντάρ Ericsson, καταθέτει στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ένα απολογητικό σημείωμα. Σε αυτό παραδέχεται ότι έως το 2003 πραγματοποιούσε συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών οι οποίες ανήκαν στον εφοπλιστή Γιάννη Τοπούζη και τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο. Έκτοτε διέκοψε τις επαφές με τους δύο, αλλά το 2014 επικοινώνησε μαζί του ο Ιάκωβος Ιωαννάτος, συνεργάτης του υπόδικου επιχειρηματία, και του είπε ότι ο Λιακουνάκος ήθελε να τον συναντήσει. Στις 3 Απριλίου 2014 ο Coleridge, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάντρα, συνάντησε τον Λιακουνάκο στο Παρίσι.

Εισαγγελέας σε... υπηρεσία

Στη συνάντηση αυτή ο Λιακουνάκος ενημέρωσε τον Coleridge πως έχει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και του ζήτησε να καταθέσει ότι όσες συναλλαγές έκανε μέσω των εταιρειών αφορούσαν όχι τον ίδιο αλλά τον Γ. Τοπούζη. Ο εφοπλιστής είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ύστερα από μια περίεργη ληστεία και δεν ήταν σε θέση να αναιρέσει όσα θα του φόρτωναν. Όλα αυτά θα γίνονταν με κατάθεση σε εισαγγελέα, ο οποίος θα μετέβαινε στο εξωτερικό συνοδευόμενος από τον Λιακουνάκο για να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη κατάθεση.

Γράφει συγκεκριμένα στο υπόμνημά του: «Μου ζήτησε να ξανασυναντηθούμε σε μεταγενέστερη ημερομηνία στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μου υποβάλλονταν συγκεκριμένες ερωτήσεις από νομικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στη συνάντηση ήθελε να απαντήσω σχετικά με υπηρεσίες που είχα παράσχει προς εκείνον ότι αφορούσαν τις υποθέσεις του κ. Τοπούζη [...] ο οποίος είχε καταστεί ανίκανος προς επικοινωνία».

Από όσα καταθέτει ο Coleridge προκύπτει αρχικώς πως η συνάντηση με τον «νομικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης» για κατάθεση θα γινόταν με τη συνοδεία του Λιακουνάκου, ενώ θα ήταν «συγκεκριμένες οι ερωτήσεις», προφανώς για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενοχοποίησης του Τοπούζη και «αθώωσης» του Λιακουνάκου.

Ο Coleridge, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, αρνήθηκε την ανήθικη πρόταση και δεν μετέβη τελικώς στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2014 για να καταθέσει υπέρ της αθώωσης του Λιακουνάκου. Όπως όμως καταθέτει, στις 10 Ιουνίου 2014 έλαβε ένα μήνυμα από το τηλέφωνο 69445900** το οποίο ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο. Στο μήνυμα αυτό ο υπόδικος επιχειρηματίας επικρίνει τον Coleridge γιατί δεν κατέθεσε και του προτείνει άλλες συναντήσεις με την Εισαγγελία, εμφανιζόμενος ως υποβολέας. Το μήνυμα το οποίο κατέθεσε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη γράφει:

«Αγαπητέ Πήτερ

Είναι κρίμα που η συνάντηση ακυρώθηκε.

Αν δεν είχε ακυρωθεί, το θέμα θα είχε κλείσει τώρα.

Πρέπει να μιλήσεις σε εμάς, για μια ακόμη φορά και να μας αφήσεις να σου εξηγήσουμε την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές.

Πρώτον, η Αθήνα σου στέλνει μία επίσημη πρόσκληση, να καταθέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις που θα σου θέσει σε συνάντηση στις 16 Ιουνίου σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού (Παρίσι ή Νίκαια ή Μασσαλία).

Η δεύτερη επιλογή είναι να του κάνεις μια τηλεφωνική κλήση και να τον αφήσεις να σου εξηγήσει την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, να κλείσει τους φακέλους, ύστερα από συνάντησή του μαζί σου (σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού) και λαμβάνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του, χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση για κατάθεση.

Συνιστούμε σφόδρα ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η πιο συμφέρουσα. Το όνομά του είναι Αντώνιος Ελευθεριάνος, μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, και μπορείς να μιλήσεις σε εκείνον στο 00302106404554 που είναι το Τμήμα της Εισαγγελίας στην Αθήνα.

Πήτερ σε παρακαλώ κάνε μας μία κλήση προκειμένου να μιλήσουμε για το θέμα

Χαιρετισμοί

Θωμάς»

Ο Λιακουνάκος εμφανίζεται με το μήνυμά του να ορίζει τις συναντήσεις του Coleridge με την Εισαγγελία, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως θα γίνουν όπου ο ίδιος επιλέξει και σημειώνοντας την αρμοδιότητα του εισαγγελέα «να κλείσει τους φακέλους». Από τις 10 Ιουνίου γνωρίζει ακριβώς πότε θα ορίσει την επόμενη συνάντηση η Εισαγγελία Διαφθοράς, σαν να μην είναι ο πλέον ύποπτος για την υπόθεση αλλά εισαγγελέας ο ίδιος. Εμφανίζεται μάλιστα να παρέχει εναλλακτικές λύσεις σαν να διευθύνει την Εισαγγελία και φυσικά το όνομα του εισαγγελέα που θα ασχοληθεί.

Γνώριζε την ημερομηνία προτού οριστεί

Μήπως το μήνυμα του Λιακουνάκου προς τον Coleridge ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για να τον χειραγωγήσει; Όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, περιγράφει πραγματικά γεγονότα, ενώ από τις 10 Ιουνίου γνωρίζει ότι στις 16 Ιουνίου θα γίνει νέα προσπάθεια συνάντησης, όταν η ίδια η Εισαγγελία Διαφθοράς το γνωστοποιεί δύο μέρες μετά.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα και τα έγγραφα. Ο Λιακουνάκος από τον Απρίλιο αναφέρει στον Coleridge τη συνάντηση με εισαγγελέα τον Ιούνιο. Πραγματικά, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καλύψει έξοδα για μετάβαση του εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνου στο Παρίσι στις 9 Ιουνίου. Το αίτημα εγκρίνεται και ορίζεται παραμονή τριών ημερών στο Παρίσι. Όταν αποτυγχάνει η συνάντηση με τον Coleridge, η Ελένη Ράικου, στις 12 Ιουνίου, κάνει νέο αίτημα στο υπουργείο (ώρα 12.30 το μεσημέρι) με το οποίο ζητά να μεταβεί ο εισαγγελέας Ελευθεριάνος εκτάκτως στο Παρίσι από 15 Ιουνίου 2014 έως 18 Ιουνίου 2014. Την ίδια μέρα ο εισαγγελέας στέλνει στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι ενημέρωση ότι στις 16 Ιουνίου 2014 θα υπάρξει ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Peter John Coleridge.

Δηλαδή ο Θωμάς Λιακουνάκος μιλά από τις 10 Ιουνίου στον Coleridge για κατάθεση στις 16 Ιουνίου και τον προετοιμάζει, όταν η ίδια η Εισαγγελία Διαφθοράς φαίνεται να την αποφασίζει στις 12 Ιουνίου. Ή πρόκειται για μαντεία ή ο κατηγορούμενος έμπορος όπλων Λιακουνάκος ήταν υποβολέας των κινήσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίζεται πολύ φιλότιμη στο να καταθέσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας αθώωσης του Λιακουνάκου και τα χρονοδιαγράμματά της ταιριάζουν απολύτως με όσα περιγράφει εκ των προτέρων ο υπόδικος επιχειρηματίας.

Στις 28 Νοεμβρίου 2015 την ημέρα που ο Peter Coleridge καταθέτει τελικώς στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη το υπόμνημά του με όσα αφορούν την υπόθεση, καταθέτει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Τελικώς η κατάθεση του τόσο αναζητούμενου και με τέτοιο άγχος μάρτυρα περιορίζεται σε μόλις δύο δακτυλογραφημένες σελίδες.

*του Κώστα Βαξεβάνη

eggrafa-5-4-2017

eggrafa1-5-4-2017

eggrafa2-5-4-2017

eggrafa3-5-4-2017

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2017 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις