Ή Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θέλησε να σχολιάσει τις απανωτές αντιεργατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Σεβαστό. Άλλωστε είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι δικαστές έχουν την αίσθηση ότι είναι εργαζόμενοι ενός... ανώτερου Θεού και εξ αυτού του λόγου αντιδρούν μόνο όταν η εκτελεστική εξουσία πάει να αγγίξει τα δικά τους εργασιακά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Απέφυγε να σχολιάσει και τις δικαστικές... παλινωδίες στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Θεμιτό και αυτό, Δεν αντέδρασε ούτε όταν η Κομισιόν επέβαλε να θεσμοθετηθεί νομοθετική διάταξη για να πληρώνει ο λαός τα δικαστικά έξοδα ενός κατηγορουμένου (του κ. Γεωργίου), που φέρεται ότι μπορεί και να φταίει που μπήκαμε στα μνημόνια.
Έσπευσε όμως να μιλήσει και μάλιστα με σκληρά λόγια όταν η εφημερίδα Documento έφερε στο φως τα διερευνώμενα πιθανά ολισθήματα κάποιου δικού της ανθρώπου. Μάλιστα, επέλεξε να εκδώσει ένα ανυπόγραφο δελτίο Τύπου - υπογράφεται ανώνυμα από το γραφείο Τύπου - και όχι μία ανακοίνωση η οποία θα περιελάμβανε τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ασπάζονται τις διαλαμβανόμενες στο κείμενο απόψεις
Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και κατά το εγχείρημά της να υπερασπιστεί την παραιτηθείσα από τη θέση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Αυτή τη φορά, όμως, έχασε εντελώς το μέτρο κάνοντας λόγο για χρήση "«δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων"
Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή η Ένωση Εισαγγελέων υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι "συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός", προχωρώντας σε τουλάχιστον ατυχείς παραλληλισμούς με την Τουρκία και την Πολωνία.
Η δικαστική Ένωση αναφέρεται και στην εμπιστοσύνη των πολιτών, λεγοντας ότι στην περίπτωση της εκτελεστικής εξουσίας ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες). Επισημαίνει αυτή την παράμετρο ξεχνώντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών και προς την δικαστική εξουσία έχει πάρει την "κατηφόρα". "Η δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται", είχε σχολιάσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγελόπουλος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρει τα εξής:
"Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου. Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων. Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.
Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες. Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες).
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-7-2017 από directNEWS.gr