Logo

Αυτές είναι οι λίστες λαθρεμπόρων και φοροφυγάδων που κατατέθηκαν στη Βουλή [έγγραφα]



 
 

Δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής - ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό του 2018 - πέντε λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με τα ονόματα λαθρέμπορων και φοροφυγάδων. Στις λίστες περιλαμβάνονται υποθέσεις λαθρεμπορίας εκατομμυρίων ευρώ (κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων) και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής με φοροφυγάδες  για ποσά άνω των 200.000 ευρώ έκαστος. 

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις από τις λίστες αφορούν  2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς όμως σε αυτές να  αποκαλύπτονται ονόματα, ΑΦΜ, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία όσων κατηγορούνται ότι διέπραξαν μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Η πέμπτη λίστα αφορά 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου για τις οποίες δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι ΑΦΜ των επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις, για τις οποίες, όμως, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα μέσα στι 2016. Οι ελεγκτές στις υποθέσεις φοροδιαφυγής  επέβαλαν συνολικά 2,5 δις. ευρώ και για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη λίστα με τα στοιχεία  φυσικών και νομικών προσώπων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη είναι δύο:

- Η περίπτωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ  στην οποία διεγράφησαν τα πρόστιμα για λαθρεμπορία ύψους 38 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγορά της από τον επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη. Η εταιρεία ΣΕΚΑΠ, με βάση τα όσα αναφέρονται στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορείται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων και καλείται να καταβάλει στο Δημόσιο – βάσει της υπ’ αριθμόν 36/8-2-2016 καταλογιστικής πράξης του Τελωνείου Ξάνθης – διαφυγόντες δασμούς και φόρους ύψους 9,38 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και πολλαπλά τέλη συνολικού ύψους 28,166 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά πάνω από 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

- Η περίπτωση του Θεόδωρου Κοντούρη, ιδιοκτήτη και του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά του Πειραιά στις αρχές Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η ποσότητα πετρελαίου που είχε στις δεξαμενές του να διαρρεύσει και να ρυπάνει σε μεγάλη έκταση τον Σαρωνικό κόλπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της  λίστας του υπουργείου Οικονομικών, σε βάρος του κ. Κουντούρη και άλλων 5 φυσικών προσώπων – συνεργατών του, σε βάρος των 2 εταιριών στις οποίες ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», καθώς και σε βάρος της εταιρείας πετρελαιοειδών του κ. Κουντούρη επιβλήθηκαν στις 15-9-2016, με την υπ’ αριθμόν 75/15 πράξη του Δ’ Τελωνείου Πειραιά, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ (από 411.171,99 ευρώ σε κάθε μία από τις 3 εταιρίες και άλλα 411.171,99 ευρώ στα 6 φυσικά πρόσωπα) για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.

Οι μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας 

Στις άλλες τέσσερις λίστες, που αφορούν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής,  δεν περιέχονται ονόματα, ΑΦΜ και διευθύνσεις. Ειδικότερα, η μία λίστα περιλαμβάνει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή, για τις οποίες επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις έχουν προσφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης διαφορών.

Ένας άλλος κατάλογος  περιέχει 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικα΄και πλαστά  φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη λίστα αφορά 342 υποθέσεις επιχειρήσεις στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών, καθώς και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Επιπλέον, τα μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους.

Η τέταρτη και τελευταία λίστα αφορά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε το 2016 λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής

Οι λίστες με τη φοροδιαφυγή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις αναλυτικές εκθέσεις των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό έργο τους κατά τη διάρκεια του 2016 και των αμέσως προηγούμενων δύο ετών, καθώς και για το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Στις επίμαχες εκθεσεις  συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις λίστες με υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, στις οποίες όμως δεν αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι διευθύνσεις των παραβατών.

Στα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017. Οι ελεγκτές έλεγξαν το συγκεκριμένο διάστημα 16.640 υποθέσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Βεβαιώθηκαν φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα που αγγίζουν τα 2,6 δις. ευρώ χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα ποσά που κατέληξαν στα δημόσια ταμεία.

Αυτό που προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία είναι ότι η "βουτιά" στα φορολογικά έσοδα αποφεύγεται λόγω των εισπράξεων  που προκύπτουν από τις κατασχέσεις στις οποίες έχει προχωρήσει  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και η πίεση στους οφειλέτες του δημοσιου.  Το 2016 οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έστειλε 742.922 email σε φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Εξι στους δέκα που πήραν το ηλεκτρονικό ραβασάκι συμμορφώθηκαν και είτε εξόφλησαν την οφειλή τους είτε τη ρύθμισαν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις