Logo

Κατεπείγουσα έρευνα για την παραίτηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων



 
 

paraithseis_eisage_29-12-2011Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για την παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι έλαβαν προθεσμία για να καταθέσουν υπόμνημα μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Η έρευνα - την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της οποίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος - θα διενεργηθεί από τον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιθεωρητή δικαστηρίων Φώτη Μακρή, ο οποίος με βάση την παραγγελία του κ. Τέντε θα ελέγξει τα όσα καταγγέλουν οι δύο εισαγγελείς ότι τους οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση τους.

Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, θα κληθούν από τον κ Μακρή οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς για να προσκομίσουν στοιχεία σχετικά και με τη φράση τους «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Σημειώνεται, ότι η παρέμβαση του κ. Τέντε έρχεται μία ημέρα μετά την κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευαγγελου Βενιζέλου και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οι οποίοι του ζητούσαν να διερευνήσει άμεσα το θέμα, καθώς η μη απόδειξη όσων κατήγγειλαν σπίλωνε το κύρος της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς φέρονται διατεθειμένοι, αν τους ζητηθεί, να κατονομάσουν αυτούς που παρενέβησαν στο έργο τους.

Έδωσαν ονόματα;

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης έδωσαν την Πέμπτη προφορικές εξηγήσεις στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το οικονομικό έγκλημα Νίκο Παντελή.

Με τις εξηγήσεις τους οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί αναφέρθηκαν στην πραγματική κατάσταση και στους λόγους οι οποίοι τους οδήγησαν να ζητήσουν την παραίτησή τους από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα και κατονόμασαν τα πρόσωπα που έφεραν προσκόμματα στο έργο τους.

Ο αντεισαγγελέας Α.Π. Φ. Μακρής, που έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα, έδωσε προθεσμία στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη για να συντάξουν και να καταθέσουν υπόμνημα, στο οποίο θα εξηγούν γιατί παραιτήθηκαν και θα αιτιολογούν τη φράση που περιλαμβάνεται στην επιστολή παραίτησής τους στην οποία ανέφεραν:

«δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Οι υποθέσεις που είχαν χειριστεί οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς

Το τελευταίο διάστημα οι δύο παραιτηθέντς από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα εισαγγελικοί λειτουργοί Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης είχαν αναλάβει τη διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων, ενώ είχαν παίξει καθοριτικό ρόλο και στις συλλήψεις πολιτών με μεγάλα χρέη στο δημόσιο.

Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης:

* Είχε στα χέρια του τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν βεβαιωμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι ο κ. Πεπόνης χρειάστηκε να ζητήσει τρεις φορές την επίμαχη λίστα και μάλιστα την τελευταία φορά να επισημάνει, ότι η περαιτέρω αργοπορία μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ποινικών κυρώσεων.

*Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και συνεπικορούμενος από τον κ. Μουζακίτη έδωσε το πράσινο φως για πολλές αυτόφωρες συλλήψεις επιχειρηματιών, που όφειλαν στο ελληνικό δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ από μη καταβολή ΦΠΑ ή καταλογισθέντες φόρους, οι οποίοι στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθεροι στις περισσότερες περιπτώσεις κατόπιν απόφασης ανακριτών με την επιβολή περιοριστικών όρων.

*Είχε διατάξει έρευνα στις 30 Νοεμβρίου με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Επίσης οι δύο εισαγγελείς διερευνούσαν:

*Τις καταγγελίες για παραποίηση στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

*Τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων που δεν χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

*Τα όσα κατήγγειλε ο Δ. Σπινέλης κατά την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που είχε κάνει λόγο για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου, ο οποίος αδρανοποιεί τη διαδικασία είσπραξης προστίμων που επιβλήθηκαν.

*Υπόθεση Λαυρέντη Λαυρεντιάδη - Proton Bank

Ακόμη, οι δύο εισαγγελείς, πριν περίπου ένα μήνα, είχαν εξετάσει τον γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρη, σχετικά με τις υποθέσεις ανείσπρακτων προστίμων που φέρονται να δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Πεπόνης μαζί με τον εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα είχαν διενεργήσει την έρευνα για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ενώ ο κ. Μουζακίτης ήταν εισαγγελέας στη δίκη του Πέτρου Μαντούβαλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για κατηγορίες σχετικές με εμπλοκή σε παραδικαστικό κύκλωμα και είχε προτείνει την ενοχή του πρώην βουλευτή. (σ.σ. ο Π. Μαντούβαλος είχε αθωωθεί τότε αλλά θα καθίσει και πάλι στο σκαμνί, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απαλλακτική απόφαση)

Η θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξέφρασε την απορία της για τη νομοθετική πρωτοβουλία αντικατάστασης των δύο οικονομικών εισαγγελέων έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση η ΕΔΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:«θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.

Είναι απορίας άξιον τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-12-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις