Ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ έχει επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, παρακολουθώντας μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη δημοτικών αστυνομιών.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε την Τρίτη, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ άφησε αιχμές για απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ, όταν η φοροδιαφυγή από την παράνομη διακίνηση ρούχων, παπουτσιών, μηχανημάτων κι άλλων βιομηχανικών προϊόντων αγγίζει τα 4,5 με 5 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία» κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης με δημοσιογράφους το στέλεχος αναφέρθηκε στην τελευταία απόφαση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με αυτή θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο, το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών.
Η ίδια πηγή, θέλοντας να δείξει τη διάσταση που έχει λάβει το παραεμπόριο, αποκάλυψε πως στέλεχος άλλου υπουργείου του μετέφερε: «Η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων. Ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε παράνομη διάθεση εμπορευμάτων και κυρίως κατασχεμένων προϊόντων».
Αίσθηση επίσης προκαλούν οι αιχμές που άφησε σχετικά με τη στάση του ΣΔΟΕ απέναντι στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου: «Έξι μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης, αντιδρά. Λέει, ότι δε θέλει να συμμετάσχει, αφού έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί», υποστήριξε το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ακόμα, σύμφωνα με την «Ημερησία», Το ΣΔΟΕ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούν από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων. Έτσι μπορούν να τα καταστρέφουν μόνο η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των Περιφερειών.
Οι δρόμοι του παραεμπορίου
Τέλος, η ίδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης περιγράφοντας τους δρόμους της παράνομης διακίνησης των εμπορευμάτων, είπε: «Φτάνουν στη χώρα μας με δύο τρόπους, είτε με κοντέινερ από την Άπω Ανατολή, είτε μέσω Ιταλίας ως ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στη συνέχεια αυτά μεταφέρονται σε κέντρα συλλογής και διαλογής στην Αγία Βαρβάρα, τον Κολωνό, τα Σεπόλια, τον Ασπρόπυργο και σε αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Από εκεί μικρότεροι έμποροι παίρνουν τα προϊόντα και τα κατευθύνουν σε ημί-νόμιμα σημεία χονδρικής και λιανικής.
Σε αυτά έρχονται και ψωνίζουν νόμιμοι και παράνομοι πλανόδιοι έμποροι αλλά και καταστηματάρχες.
Με αυτόν τον τρόπο τα εμπορεύματα, χωρίς ή με παραποιημένα παραστατικά, καταλήγουν στους καταναλωτές».
Η θέση της ΕΛ.ΑΣ.
Με αφορμή τα όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά με το παραεμπόριο η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, που αναφέρονται σε θέματα του «παραεμπορίου» και συνοδεύονται από δηλώσεις, οι οποίες αποδίδονται σε στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας:
- Σύμφωνα με το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3982/17-06-2011), η αρμοδιότητα για την κατάσχεση και καταστροφή προϊόντων «παραεμπορίου», ανήκει στη Δημοτική Αστυνομία και στα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), τα οποία συγκροτούνται με Αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας.
- Στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το ως άνω ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν.3377/2005), δεν έχει ανατεθεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα για να ενεργεί αυτοτελώς κατάσχεση και καταστροφή προϊόντων «παραεμπορίου» και συνεπώς ουδεμία εμπλοκή έχει στη διαχείριση των προϊόντων αυτών.
- Η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στη συνδρομή, που παρέχει στη Δημοτική Αστυνομία και στα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη και εφόσον ζητείται από τα αρμόδια αυτά ελεγκτικά όργανα.
- Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις περιγράφονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 74 του Νόμου 3982/2011, καθώς και σε διευκρινιστική Εγκύκλιο, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Σεπτέμβριο του 2011.
Σχετικά με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 2011 διατέθηκαν (21.849) αστυνομικοί για τη συγκρότηση των μικτών κλιμακίων ελέγχων αντιμετώπισης του «παραεμπορίου». Κατά τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκαν σε (22.295) περιπτώσεις, (137.815) είδη ρουχισμού, (32.383) οπτικά, (98.419) CD - DVD και (511.236) λοιπά είδη.
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του «παραεμπορίου» στην περιοχή της Αττικής κάθε μέρα απασχολούνται αποκλειστικά (81) αστυνομικοί, που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.
Επιπλέον, το έτος 2011 από αυτοτελείς δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν σαράντα πέντε (45) μεγάλες αποθήκες και χώροι τροφοδοσίας ειδών «παραεμπορίου», συνολικού εμβαδού πλέον των είκοσι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (20.000 τ.μ.). Στους χώρους αυτούς έχουν βρεθεί είδη, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ (180.000.000 ευρώ), με ανάλογη μεγάλη απώλεια εσόδων (φόρων κλπ.) για το Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται, ότι πέντε από αυτές τις αποθήκες εξακολουθούν να φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία, (οι δύο μάλιστα φυλάσσονται από 6 Ιουλίου), καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των προϊόντων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες."
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-1-2012 από directNEWS.gr