Την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σχετικά με τη μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, για υποκλοπή συνομιλίας καθώς και για συκοφαντική δυσφήμισης κατά του πρώην Προέδρου των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.
Η απόφαση της Επιτροπής πάρθηκε με οκτώ ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητώντας να εφαρμοστεί στην «υπόθεση Πολάκη» ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ειδικότερα, ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τόσο την προθεσμία που δόθηκε στον κ. Πολάκη (ο Κανονισμός προβλέπει τρεις μέρες από την κλήτευση έως την εξέταση της υπόθεσης στην επιτροπή) καθώς και αναρμοδιότητα της επιτροπής στον βαθμό που κατά την άποψή του ο κ. Πολάκης εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών (που προβλέπει σύσταση προανακριτικής επιτροπής).
Η ΝΔ ,το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δέχθηκαν το σκεπτικό του εισαγγελέα ότι τα όσα καταλογίζονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας δεν είναι στην άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων αλλά με το άρθρο 62 ως βουλευτής.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 ψήφισαν όχι στην άρση ασυλίας.
Την οριστική απόφαση θα λάβει την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου η Ολομέλεια της Βουλής.
Οι δηλώσεις Πολάκη
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι τα «αδικήματα» για τα οποία εγκαλείται, τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κι ως εκ τούτου «απαιτεί» να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Καλώς τα, τα παιδιά», σχολίασε και υποστήριξε πως «η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι δημόσια και διαφανής. Δηλαδή, επειδή αυτά τα «αδικήματα» τα ετέλεσα όντας υπουργός και λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας αποκάλυψα τις βρωμιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας απεκάλυψα τις χαριστικές αναθέσεις και διαγωνισμούς της συζύγου του κυρίου αρχι-τραπεζίτη».
Ο Παύλος Πολάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. «Απαιτώ όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μία επιτροπή η οποία είναι δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της βουλής και να γίνει η διαδικασία, με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής.
Στις δηλώσεις του επέρριψε παράλληλα, ευθύνες στις εισαγγελικές αρχές που χειρίστηκαν τις δύο υποθέσεις. «Ξέχασε ο εισαγγελέας ότι εγώ είμαι υπουργός, όταν έκανα τα «αδικήματα» ήμουν υπουργός», είπε. «Η αποκάλυψη των κλοπών στο ΚΕΕΛΠΝΟ και των απευθείας αναθέσεων ήταν έργο που έπρεπε να κάνω και το εκτέλεσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή, πρέπει να μάθει και ο ελληνικός λαός γιατί με κατηγορούν αυτοί οι άνθρωποι, ο κύριος Πουλής και ο κύριος Στουρνάρας, πρέπει να γίνει δημόσια διαδικασία, βεβαίως με συλλογή 30 υπογραφών που να ζητήσουν τη σύσταση, βουλευτών δηλαδή, που να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής που θα αποφασίσει αν θα έρθει ή όχι η ασυλία, για να τα πούμε όλα».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-7-2019 από directNEWS.gr