Logo

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις στο Κουκάκι - 9 συλλήψεις [βίντεο+φωτο] 
 

Εννέα συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Συνολικά και από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα, από τους οποίους επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί. Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην κατάληψη της οδού Ματρόζου και ο τρίτος στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου.

Την παρουσίαση των ευρημάτων από τις καταλήψεις των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάληψη της οδού Ματρόζου, ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, απαντώντας και στις καταγγελίες της συζύγου και μητέρας των τριών συλληφθέντων.

Ανέφερε σχετικά:

"Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων".

Απαντώντας στη μητέρα των δύο συλληφθέντων που κατήγγειλε αστυνομικό να πατάει τον ένα της γιο, ο κ. Χρονόπουλος απάντησε:

"Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα".

Δείτε κάποια από τα ευρήματα στους εσωτερικούς χώρους των καταλήψεων

Παγίδα θανάτου στη σκάλα της κατάληψης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα. 

Όπως είπε, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα.

"Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.

Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο.

Από την Αστυνομία δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με το μηχανισμό-παγίδα θανάτου που ήταν εγκατεστημένος στη σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα.

Δείτε το βίντεο

 

Οδηγίες σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης

Ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Θα διαπιστώσετε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα το οποίο και σας διαβάζω σε μετάφραση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Παράνομη ηλεκτροδότηση της κατάληψης

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο της εταιρείας.

Δείτε φωτογραφίες από την παράνομη ηλεκτροδότηση της κατάληψης

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά