Με τη σύλληψη του Ledjon Brakaj στη Μάλτα, σε εκτέλεση σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές, έκλεισε ο κύκλος της εξιχνίασης ενός άγριου εγκλήγματος που είχε διαπραχθεί το 2015 στην Αίγινα και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Τώρα ξεκινά ένας νέος κύκλος, αυτός τις δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης στη χώρα μας, καθώς οι αρχές της Μάλτας εκτιμάται ότι θα εκδώσουν τον 36χρονο Αλβανό στην Ελλάδα για να δικαστεί. για το ειδεχθές διπλό φονικό.
Βασάνισε και έκαψε ζωντανά τα θύματα
Ο 36χρονος σήμερα Ledjon Brakaj, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσανε οι ελληνικές διωκτικές αρχές από την έρευνά τους, τα ξημερώματα της 30ης Νοεμβρίου του 2015 εισέβαλε στο σπίτι της 71χρονης Ειρήνης Μαρμαρινού στο χωριό Ασώματος στην Αίγινα.
Μπήκε, συγκεκριμένα, στο σπίτι από το παράθυρο και στη συνέχεια φέρεται να ακινητοποίησε την ηλικιωμένη και τον ανιψιό της Λάμπρο Πρωτονοτάριο.
Φέρεται να τους έδεσε και να τους βασάνισε φρικτά για να του πουν που βρίσκονταν τα χρήματα και τα τιμαλφή της, καθώς υπήρχε έντονη φήμη στην περιοχή πως εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, διατηρούσε μεγάλα χρηματικά ποσά στο σπίτι της από μεγάλη ανάληψη που είχε πραγματοποιήσει.
Στη συνέχεια, φέρεται ότι τους οδήγησε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και τους έκαψε ζωντανούς, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να εξαφανίσει τα ίχνη του κάτι το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν κατάφερε εντελώς.
Τα αποτυπώματα, το γενετικό υλικό και η έκδοση στην Ελλάδα
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στη σκηνή του εγκλήματος οι αρχές εντόπισαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ευρήματα τα οποία πιθανότατα ανήκουν στο δράστη του φρικού εγκλήματος.
Ήδη για τα αποτυπώματα έγινε συζήτηση στο αρμόδιο δικαστήριο της Μάλτας, το οποίο έχει πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις, στην πρώτη εκ των οποίων έγινε δακτυλοσκόπηση στον συλληφθέντα, προκειμένου τα δείγματα να συγκριθούν με αυτά που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στις μαλτέζικες.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου της Μάλτας γνωστοποιήθηκε στον δικαστή ότι τα αποτυπώματα που στάλθηκαν από τις ελληνικές αρχές ανήκουν στον συλληφθέντα Αλβανό, όπως αναφέρει το timesofmalta.com.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Μάλτας ο εκζητούμενος, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής του, υποστήριξε ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο συλληφθείς είναι το ίδιο πρόσωπο το οποίο καταζητούν οι ελληνικές αρχές.
Οι δικηγόροι, μάλιστα, επισήμαναν ότι στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης γίνεται αναφορά σε διαφορετικά ονόματα.
Υποστήριξαν, επίσης, ότι ενώ οι ελληνικές αρχές είχαν πάρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του 36χρονου, δεν έχουν προσκομίσει στο δικαστήριο το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο που βεβαιώνει την ταυτοποίηση
Παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση αμφισβήτησε την ταυτοποίηση μεταξύ συλληφθέντα και καταζητούμενου το δικαστήριο, υπό την προεδρία του δικαστή Noel Bartolo, δήλωσε ότι βάσει της στάθμισης των πιθανοτήτων η υπόθεση έπρεπε να προχωρήσει.
Αυτό σημαίνει πως οι δικαστικές αρχές της Μάλτας είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου ο συλληφθείς να εκδοθεί στην Ελλάδα.
Κίνητρο η ληστεία
Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το άγριο διπλό φονικό, οι αρχές είχαν οδηγηθεί στην εκτίμηση ότι κίνητρο του δράστη ή των δραστών ήταν η ληστεία., καθώς η 71χρονη, που ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος σουβενίρ στην Αίγινα, είχε προχωρήσει σε ανάληψη ενός μεγάλου ποσού ύψους 780.000 ευρώ , το οποίο το είχε κρύψει στο σπίτι της.
Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί τότε και η τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο παρατραπεζικά και τοκογλυφικά κυκλώματα να είχαν βάλει στγο στόχαστρό τους την περιουσία της Ειρήνης Μαρμαρινού.
Όπως τόνιζε τότε η εκπομπή το χρηματικό ποσό που είχε πάρει από την τράπεζα η άτυχη γυναίκα δεν βρέθηκε ποτέ.
To anikolouli.gr αναφερόμενο σε αυτές τις εκτιμήσεις σημείωνε ότι από πληροφορίες και μαρτυρίες φαινόνταν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα με περίεργο ρόλο φερόνταν να τα είχε εμπιστευτεί η 71χρονη για τα οικονομικά της.
Μάλιστα, ανέφερε ότι με βάση της μαρτυρίες άτομα χρωστούσαν μεγάλα ποσά στην ηλικιωμένη και μετά τη δολοφονία της ίδιας και του ανιψιού της βρέθηκαν με πολλά χρήματα και επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, το anikolouli.gr, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Όπως φάνηκε από την άρση τραπεζικού απορρήτου η Μαρμαρινού είχε προχωρήσει σε ανάληψη των αποταμιεύσεων της, ύψους οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Σημαντικές πληροφορίες που έφτασαν στην εκπομπή, έκαναν λόγο για συγκεκριμένα πρόσωπα με περίεργο ρόλο, που φαίνεται να είχε εμπιστευτεί η άτυχη γυναίκα για τα οικονομικά της. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τα άτομα αυτά χρωστούσαν μεγάλα ποσά αλλά μετά τις δολοφονίες βρέθηκαν με πολλά χρήματα και επιχειρήσεις.
Ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας σχετικά, τόνισε:
«Η οικογένεια μετά από τρία χρόνια έλαβε επιτέλους μια έστω τυπική επίσημη απάντηση από το τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής. Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η δικογραφία θα παραδοθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Η δική μας ανταπάντηση είναι το έγγραφο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά που δίνει το πράσινο φως, ώστε να γίνει τώρα στον τόπο του μαρτυρίου η αυτοψία που δεν έκαναν οι αξιωματικοί της ασφάλειας. Ο ίδιος ο ιατροδικαστής που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή σας και διενήργησε την νεκροψία, είπε πως είδε πρώτη φορά τον χώρο από την τηλεόραση. Εσείς που πήγατε στο νησί συλλέξατε στοιχεία μέσα σε μια μέρα. Η ασφάλεια τριάμισι χρόνια τώρα δεν μπορεί να βρει την άκρη;».
Η αδελφή και ανιψιά των θυμάτων Νεκταρία Πρωτονοτάριου, είπε χαρακτηριστικά:
«Μετά τη δολοφονία πήγα να κλείσω κάποιους μηδενικούς λογαριασμούς και μου ζήτησαν ένα σωρό έγγραφα. Αυτή τη γυναίκα που πήγε και σήκωσε ένα τέτοιο ποσό, δεν την προστάτεψαν; Δεν ειδοποίησαν έναν συγγενή; Εμένα που ήμουν συνδικαιούχος; Έδωσαν μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της και μαζί με τη θεία μου χάθηκε άδικα και ο αδελφός μου που δεν είχε καμία εμπλοκή».
Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Θανάσης Κατερινόπουλος που βρέθηκε στο στούντιο του «Τούνελ», σχολιάζοντας τις μαρτυρίες που αποκάλυψε η εκπομπή, ανέφερε σχετικά :
«Η λογική λέει πως ένας πρώην επιχειρηματίας που έχει ένα τόσο μεγάλο ποσό, φροντίζει να το διασφαλίσει κάπου. Είτε σε θυρίδα, είτε σε κάποια επένδυση. Επιπλέον για να κάνει κάποιος ανάληψη ενός τέτοιου ποσού, γίνεται μια ειδική συμφωνία με την τράπεζα και ίσως χρειαστεί και χρηματαποστολή. Άρα υπάρχει ένας κύκλος ανθρώπων που εκ των πραγμάτων γνωρίζει για μια τέτοια εκταμίευση. Σε μια περίπτωση διπλής δολοφονίας όλη αυτή η διαδρομή των χρημάτων και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν πρέπει να ελεγχθούν».
«Κατάλαβες τι σου λέω ή να το ξαναπώ;»
Το «Τούνελ» εντόπισε ένα από τα άτομα που υπέδειξαν μάρτυρες. Ο ίδιος ανέφερε πως γνώριζε τα θύματα, αλλά δεν είχε μαζί τους ούτε φιλικές, ούτε εχθρικές σχέσεις. Αρνήθηκε πως στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την Μαρμαρινού στο εμπόριο φιστικιού. Σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας με τον δημοσιογράφο έδειχνε απρόθυμος να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα. Απέφυγε να μιλήσει με σαφήνεια σχετικά με το αν η Μαρμαρινού του είχε εμπιστευτεί τα χρήματα που σήκωσε από τον λογαριασμό της στην τράπεζα για να τα επενδύσει. Την ίδια αντίδραση είχε όταν ρωτήθηκε για ένα τρίτο πρόσωπο, κοινό γνωστό τους. Ο ίδιος έκλεισε τον διάλογο, ως εξής:
«Το γνωρίζω το άτομο αυτό, αλλά μη ξανασυζητάμε τα ίδια γιατί έχω δουλειά. Δεν ασχολούμαι, ούτε ξέρω τι έκαναν η Ειρήνη ή ο ανιψιός της ο Λάμπρος, ούτε και με ενδιαφέρει. Κατάλαβες ή να στο ξαναπώ; Για αυτές τις πληροφορίες να απευθυνθείς στην Αστυνομία…».
«Μετά το φονικό κάποιοι βρέθηκαν με χρήματα πολλά…»
Μια νέα διάσταση στην υπόθεση δίνουν τα όσα αποκάλυψε στο «Τούνελ», άλλος μάρτυρας που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Αίγινα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, πριν την κρίση η Μαρμαρινού είχε γίνει στόχος των τραπεζών στο νησί, που διεκδικούσαν το μεγάλο ποσό που είχε αποταμιεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Τόνισε πως κάποιοι τραπεζικοί υπάλληλοι διέρρεαν απόρρητα δεδομένα των καταθετών, που είχαν γίνει το αγαπημένο κουτσομπολιό του νησιού.
Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως επιτήδειοι που συνεργάζονταν με παρατραπεζικά κυκλώματα έπειθαν άτομα με υψηλά ποσά στους λογαριασμούς τους, να προχωρούν σε αναλήψεις. Στη συνέχεια τους πρότειναν να τα επενδύσουν στοχευμένα αλλού για υψηλό επιτόκιο, κάτι που γνωρίζει και η αστυνομία.
Ο ίδιος πιστεύει πως είχε δίκιο ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Διαλυνάς όταν είπε στην εκπομπή πως οι δράστες βασάνισαν και σκότωσαν μ’ αυτόν τον φρικτό τρόπο τα θύματα όχι για να βρουν χρήματα, αλλά για να μην επιστρέψουν αυτά που είχαν πάρει από την Μαρμαρινού.
«Η Ειρήνη με είχε ρωτήσει τι είδους άνθρωπος ήταν ένα συγκεκριμένο άτομο. Της είπα να προσέχει γιατί είναι λαμόγιο, που εμφανίζεται ως επιχειρηματίας πρώτης γραμμής. Αυτός και η παρέα του, ενώ χρωστούσαν πολλά, ξαφνικά βρέθηκαν με πολλά χρήματα. Τους έψαξε κανείς μετά τη δολοφονία;» είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε η Ειρήνη πριν τη δολοφονία της…
Η αδελφή και ανιψιά των θυμάτων αποκάλυψε πως λίγο καιρό πριν το άγριο φονικό, η θεία της σε μια μεταξύ τους κουβέντα, της είχε εκμυστηρευτεί πως σκεφτόταν να επενδύσει τις αποταμιεύσεις της. Ανέφερε πως συμβουλευόταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρούσε έξυπνο και που ήξερε να διαχειρίζεται οικονομικά θέματα.
“Σας ευχαριστώ κυρία Νικολούλη που ήρθατε η ίδια στην Αίγινα και κάνατε την έρευνα σας. Αισθάνομαι πλέον πιο δυνατή που έχω την στήριξη της εκπομπής. Ήμουν για τρία χρόνια εγκλωβισμένη σε ένα σκοτεινό τούνελ. Τώρα βλέπω και χαίρομαι πως οι μάρτυρες μιλούν και πιστεύω πως θα δούμε επιτέλους φως σ’ αυτήν την υπόθεση» είπε η συγγενής.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2022 από directNEWS.gr