Ιδιαίτερης σημασίας απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, θεωρείται η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε η έκδοση της Ιρανής Σαραρέ Χαντεμί, "εξαφανίζοντας" σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης, το οποίο είχε αποφανθεί να εκδοθεί στο Ιράν, αν και κινδύνευε με θάνατο, εφόσον επέστρεφε στην ισλαμική χώρα.
Η Sharareh Khademi έφυγε από το Ιράν μαζί με την κόρη της Diana προκειμένου να γλιτώσουν από την καταπίεση και κακοποίηση του πρώην συζύγου της αλλά και το αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Ο σύζυγος της χτυπούσε την ίδια και την κόρη τους.
Όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο, την κατηγόρησε για μοιχεία -πράγμα που της στοίχισε 60 βουρδουλιές στην πλάτη.
Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικαιώθηκε. Πήρε διαζύγιο και ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς.
Ο πρώην σύζυγος της την απειλούσε ότι θα της πάρει την κόρη τους και θα την παντρέψει μόλις εκείνη γίνει 9 χρονών, αλλά και ότι θα καταγγείλει την ίδια και την οικογένεια της για αντικαθεστωτική δράση.
Η Χαντεμί που έχει υποβάλλει αίτημα να της χορηγηθεί άσυλο στην χώρα μας, είχε συλληφθεί με ένταλμα της Ιντερπόλ για αρπαγή ανηλίκου, μετά από σχετική μήνυση του πρώην συζύγου της και το Συμβούλιο Εφετών Θράκης είχε αποφασίσει την έκδοση της.
Όμως ο Άρειος Πάγος είχε διαφορετική άποψη, κρίνοντας την αίτηση της στις 15 Οκτωβρίου για ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θράκης.
Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία "εξαφάνισε" την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.
Ας σημειωθεί πως και η αντεισαγγελέας του ΑΠ είχε προτείνει να μην εκδοθεί, επισημαίνοντας πως «εάν εκδοθεί στο Ιράν, η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί ιδιαίτερα».
Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Στη γνωμοδότηση του ο Άρειος Πάγος πιθανολογεί ότι σε περίπτωση έκδοσης της εκζητουμένης υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά το χρόνο της κράτησής της από τις αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές του Ιράν καθώς και υπαρκτός κίνδυνος υποβολής σε βασανιστήρια. Η απόφαση διαπιστώνει, επιπρόσθετα, ότι ήδη η θέση της εκζητούμενης έχει επιβαρυνθεί, λόγω της συμμετοχής της σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας (κακοποίηση από μέρους του συζύγου της), αλλά και επειδή, ως Ιρανή που διέφυγε από τη χώρα της και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, θεωρείται από τις ιρανικές Αρχές ως εχθρός του καθεστώτος του Ιράν και υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα κατηγορηθεί για διάδοση ψευδούς προπαγάνδας, βλασφημία κατά του "προφήτη" και αντικαθεστωτική δράση, με συνέπεια να υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια και κίνδυνο να της επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.
Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό της υπ' αριθμ. 1690/2019 Απόφασης του ΣΤ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου:
"Πιθανολογείται ότι σε περίπτωση έκδοσης της εκζητουμένης -εκκαλούσας, υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα
απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς κατά το χρόνο της κράτησής της από τις αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές του Ιράν.
Επίσης, διαφαίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος, με βάση τα ίδια στοιχεία, να υποβληθεί η εκζητούμενη σε βασανιστήρια και σε μεταχείριση απάνθρωπη και εξευτελιστική αλλά και να επιβληθεί σ' αυτή η μέγιστη ποινή (θανατική) και εν τέλει να κινδυνεύσει η ζωή της.
Ακόμη προέκυψε ότι η θέση της έχει επιβαρυνθεί, λόγω της συμμετοχής της σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας (κακοποίηση από μέρους του συζύγου της), αλλά και επειδή, ως Ιρανή, που διέφυγε από τη χώρα της και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα θεωρείται από τις Ιρανικές Αρχές ως εχθρός του καθεστώτος του Ιράν και υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα κατηγορηθεί για διάδοση ψευδούς προπαγάνδας, βλασφημία κατά του "προφήτη" και αντικαθεστωτική δράση, με συνέπεια να υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια (βλ. κατάθεση Α.Δ.) και κίνδυνο να της επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.
Προς τούτο πέραν των σχετικών με τα ανωτέρω καταθέσεων των εξετασθέντων μαρτύρων πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη για την κρίση του δικαστηρίου και τα σχετικά για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ψηφίσματα τόσο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (17-12-2018), όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (19-9-2019, 14-3-2019, 13-12-2018, 31-5-2018, 3-4-2014, 8-10-2015 και 17-11-2011), αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, δηλαδή, τις συνεχείς παραβιάσεις που αναφέρονται: 1)στην επιβολή πολυετών καθείρξεων ή και θανατικής ποινής σε άτομα που κρατούνται αυθαίρετα για δημόσια διαμαρτυρία κατά πράξεων του καθεστώτος, 2)στην επιβολή απάνθρωπων και εξευτελιστικών ποινών (μαστιγώσεων, λιθοβολισμού κ.λπ.) σε άτομα που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες για εργασιακά τους δικαιώματα και τα οποία κατηγορήθηκαν για "συγκεντρώσεις και συμπαίγνια διάπραξης εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας", "προπαγάνδα κατά του κράτους" και "διατάραξη της δημόσιας τάξης", 3)στην παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης και ανακρίσεων, μη τήρηση νομιμότητας, μη διεξαγωγή δίκης και πολυετείς ποινές κάθειρξης με βάση ασαφείς ή απροσδιόριστες κατηγορίες περί "εθνικής ασφάλειας" και "κατασκοπείας" και από κρατικά υποστηριζόμενες εκστρατείες δυσφήμησης φυλακισμένων, 4)στις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες φυλάκισης και έλλειψης επαρκούς πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της φυλάκισης, 5)στην καταπίεση των γυναικών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους (ελεύθερης έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι ειρηνικώς), προτρέποντας, παράλληλα, τις ιρανικές αρχές να αναθεωρήσουν τις νομικές διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις κατά των γυναικών και ειδικότερα αυτές που σχετίζονται με την προσωπική τους κατάσταση και την άσκηση κάθε μορφής έμφυλης βίας κατ'αυτών κ.λπ. Με βάση, λοιπών, τις πιο πάνω παραδοχές με το να δεχθεί η εκκαλουμένη τα αντίθετα, έσφαλε και επομένως είναι βάσιμος ο Β' λόγος έφεσης.
Συνεπώς, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη έφεση ως βάσιμη και κατ'ουσίαν, να εξαφανισθεί η εκκαλουμένη απόφαση και να γνωμοδοτήσει το παρόν Δικαστήριο (σε Συμβούλιο) κατά της έκδοσης της εκκαλούσας -εκζητούμενης, καθώς, επίσης, και να διαταχθεί η άρση της κρατήσεώς της και η απόλυσή της από τις φυλακές".
Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-12-2019 από directNEWS.gr