Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ξεκινά την ποινική διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της τραγικής εικόνας που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω κορονοϊού με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με Covid-19 να πεθαίνουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης διέταξε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας), προκειμένου να διακριβωθεί σε πρώτη φάση η βασιμότητα όσων καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), όπως επίσης μεμονωμένα οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο και το Δρομοκαΐτειο.
Η κ. Παπαγεωργακοπούλου παρήγγειλε τη συνένωση των τριών υποθέσεων σε μία και την ανάθεση της διερεύνησής τους σε έναν εισαγγελικό λειτουργό, κρίνοντας ότι το αντικείμενό τους έχει συνάφεια.
Θριάσιο νοσοκομείο
Ειδικότερα, στο "μκροσκόπιο" της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας μπαίνουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αναφορών -καταγγελιών.
Η μία αναφορά υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 18 Μαρτίου 2021 από τους εργαζόμενους του Θριάσιου νοσοκομείου.
Στην αναφορά αυτή, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, γίνεται λόγος για «επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου».
Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, παράλληλα, καταγγέλλουν «ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό» και «έλλειψη συστηματικού προληπτικού ελέγχου», με αποτέλεσμα να «εκτίθενται σε κίνδυνο οι πάντες, εξαιτίας των ανορθολογικών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
Επίσης, αναφέρονται σε πιθανές ποινικές ευθύνες αρμοδίων.
Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Στις 23 Μαρτίου 2021 κατατέθηκε μία δεύτερη αναφορά, αυτή τη φορά από το σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι περιγράφουν τις πρωτοφανείς συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων: «Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο», με αποτέλεσμα να «μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών» και «νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορονοϊό»,
Οι εργαζόμενοι στην αναφορά τους επισήμαιναν τον κίνδυνο να χαθούν και άλλοι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. «Ζητάμε την παρέμβασή σας γιατί είναι κρίμα από το θεό να χάσουμε και άλλους ασθενείς ψυχικά πάσχοντες από κορονοϊό. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς» τονίζεται στην αναφορά.
ΟΕΝΓΕ: «Δεν έχουμε ΜΕΘ»
Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 υποβλήθηκε ακόμα μία αναφορά και πάλι προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Άυτή η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγες ημέρες, κατατέθηκε από την ΟΕΝΓΕ και διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.
Στην αναφορά αυτή οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει κατά πόσο διαπράττονται από «όργανα της πολιτείας με επιμονή τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παράβασης καθήκοντος».
Η ΟΕΝΓΕ τονίζει στην αναφορά ότι «δεν υφίστανται κλίνες ΜΕΘ για να εισαχθούν ασθενείς». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Μαρτίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών για τους οποίους «εκ-κρεμούσε η εξεύρεση κλίνης» ανερχόταν στους 124. «Κατά συνέπεια διατρέχουν τον κίνδυνο πολλοί ασθενείς όχι απλά για χειροτέρευση της υγείας τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή».
Εισαγγελικές έρευνες και στη Θεσσαλονίκη
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές εισαγγελικές έρευνες και στη Θεσσαλονίκη.
Η μια έχει ξεκινήσει έπειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου «αναφορικά με τυχόν ευθύνες επιτροπής λοιμωξιολόγων».
Η δεύτερη έρευνα άρχισε έπειτα από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε τον περασμένο Γενάρη ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος με την 138 σελίδων μήνυσή του ζητούσε να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για την εξάπλωση του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και πολιτικών προσώπων, και ειδικότερα των «αρμοδίων υπουργών» για μέτρα που δεν έλαβαν για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών κινείται προς τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2021 από directNEWS.gr