Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής μιλώντας σήμερα το πρωί της Κυριακής στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο, προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα αποστείλει έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην...
Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, που οδήγησε στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα και οι δικαστικές ενώσεις να ασχοληθούν με αυτά παρά να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Γιατί εκτός από τη διεθνή απαξίωση, έχει χρεωθεί και η χώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ορισμένοι το προσπερνούν χωρίς να προβληματιστούν: Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταλαβαίνετε τι όνειδος θα είναι για τη χώρα. Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί, ενώ είχαν γίνει καταγγελίες για το τι συμβαίνει με τους εργάτες γης, όχι μόνο στο νομό Ηλείας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπήρξε ένας εφησυχασμός από την πλευρά των τότε κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ. Δεν επενέβαιναν, αντίθετα το διακωμωδούσαν και ιδού πού καταλήξαμε. Η δικαστική απόφαση ήταν η θρυαλλίδα για να υπάρξει η έκρηξη. Αν το θέμα είχε λυθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο ενώπιον ενός δικαστηρίου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, ο κ. Κοντονής είπε:
«Σύμφωνα με την επιστολή της κας. Ράικου, στο σκάνδαλο της Novartis δεν αποκλείεται οι μίζες να ξεπερνούν τα 28 εκατ., τα οποία κυρίως έχουν εντοπιστεί σε δημόσιους λειτουργούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Πρέπει να προσέξουμε το εξής: Άλλο είναι οι πολιτικές ευθύνες και άλλο οι ποινικές. Έχουμε φτάσει στο σημείο, όποιος δεν εμπλέκεται στο ποινικό σκέλος ή αθωώνεται, να θεωρεί ότι δεν έχει και πολιτικές ευθύνες. Άλλο είναι οι πολιτικές ευθύνες που έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια των πολιτικών προσώπων να διαχειριστούν μια υπόθεση προς όφελος της κοινωνίας και άλλο οι ποινικές που έχουν να κάνουν με τον δόλο ή την αμέλεια που επιδεικνύουν κάποιοι και τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα και τους ειδικούς ποινικούς νόμους. Να τα ξεχωρίσουμε αυτά και θα δούμε αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα».
Σχετικά με τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου ο κ. Κοντονής επεσήμανε:
«Η συνεργασία και η στήριξη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά προς την κα. Ράικου σε ό,τι μας είχε ζητηθεί, ήταν αμέριστη. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα διευκρινίσει η ίδια, κατά τη διαδικασία που έχει ήδη διαταχθεί και είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι ακούγεται τουλάχιστον προβληματικό το να «παραιτείται» ένας εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος σε πιέσεις. Ο Εισαγγελέας είναι ο θεματοφύλακας του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που του δίνει όλα τα εργαλεία ώστε να βάλει στη θέση του οποιονδήποτε παρανομεί. Αν έχουμε έναν εισαγγελέα, ο οποίος υφίσταται πιέσεις και αντί να εγκαλέσει για τις πράξεις τους αυτούς που τον πιέζουν, παραιτείται, τότε αυτό γεννά ερωτηματικά».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος ο δημόσιος βίος να μεταβληθεί σε απέραντο Δικαστήριο, ο Υπουργός ξεκαθάρισε:
«Όχι. Είναι ηθική υποχρέωση ιδίως της δικής μας Κυβέρνησης, να ολοκληρώσουμε αυτό που λέγαμε προεκλογικά: ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, όλοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα έργα τους και όποιοι κριθούν ότι έχουν ποινικές ευθύνες, να πληρώσουν. Γιατί η κοινωνία είχε φτάσει σε ένα επίπεδο μιθριδατισμού. Είχαν συνηθίσει τόσο η κοινωνία, όσο και ο πολιτικός κόσμος και οι κρατικοί λειτουργοί ότι δεν υπήρχαν επιπτώσεις από τις παράνομες πράξεις. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα χωρίς να διερευνηθεί και όλα θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ποινικής ευθύνης των Υπουργών. Σε μεγάλο βαθμό, το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη σύσταση και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών υπάρχει. Να δούμε πού χρειάζεται βελτίωση. Το βασικό όμως είναι ότι αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους παραλάβαμε σε κατάσταση απόλυτης διάλυσης. Προσπαθούμε να τους ξαναστήσουμε».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-4-2017 από directNEWS.gr πηγή: left
σχετικά θέματα:
Καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Μανωλάδας