Logo

Σκάνδαλο Novartis: Όλα τα ονόματα των πολιτικών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία



 
 

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis, σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή και σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα,  οι εμπλεκόμενοι είναι οι:

*πρώην πρωθυπουργοί:

Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος

*πρώην υπουργοί:

Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί της περιόδου 2006-2015 εμπλέκονται, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, σε δωροδοκία και απιστία.

Επίσης, εκτός των παραπάνω πολιτικών προσώπων, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η δίωξη αφορά στην κατηγορία της δωροδοκίας και έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σαμαράς: Συκοφαντία του Τσίπρα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!  Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο Novartis

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε τη Δευτέρα  ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Βενιζέλος: Δεν θα αφήσω αναπάντητη την βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:  

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας.Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην "υπόθεση Novartis" κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία, δυστυχώς, με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».  

Αβραμόπουλος: Με έκπληξη πληροφορήθηκα την αναφορά του ονόματός μου

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι: «η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis»

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η  αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση έχει τα όριά της

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της».

Γεωργιάδης: Πρόκειται για υπόθεση στημένη από το πρωθυπουργικό γραφείο

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ,  Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του twitter απάντησε με ανάρτησή  του: «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!»

Επίσης, σε  εκδήλωση για την κοπή πίτας του πολιτικού του γραφείου αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της Novartis λέγοντας «Πρόκειται για στημένη υπόθεση στημένη απο το πρωθυπουργικό γραφείο.  Θα καταπέσει δεν υπάρχει και μία ουσία στην υπόθεση. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες του Τσίπρα για τη Novartis, είναι ένας ψηλός με μουστάκι κι ένας μαυριδερός που κάνει τον δημοσιογράφο».

 Στη Βουλή, με εντολή Τσίπρα, η δικογραφία για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Αύριο Τρίτη διαβιβάζεται στη Βουλή, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά το τέλος της έκτακτης ενημερωτικής σύσκεψης για την υπόθεση Novartis που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κοντονής, συγκεκριμένα, είπε ότι το αργότερο ως αύριο το μεσημέρι η δικογραφία θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η  ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνςη, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την όλοκλήρωση της ενημερωτικής σύσκεψης επισήμανε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται και χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Στ. Κοντονής: Τεράστιο το σκάνδαλο με το φάρμακο 

Ο Σταύρος Κοντονής ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . Και συνέχισε τονίζοντας:  «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα».

Είπε ακόμη ότι η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».

Επίσης, δήλωσε ότι: «Το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε. Γι' αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ. Και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».
Σε ερώτηση σχετική με το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε προκαταρκτική,απάντησε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Διευκρίνισε ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».

Αναφορικά με τις κατηγορίες της  αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».

Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. Επίσης είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος και συμπλήρωσε:  «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες».

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια. Ο ελληνικός λαός όμως απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του. Για το καλό της Ελλάδος, της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος».

Υπάρχουν και αδικηματα που δεν παραγράφονται...

Σε ερώτηση σχετική με το ζήτημα της παραγραφής τυχόν αδικημάτων ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη βουλή, θα επανέλθουμε», κατέληξε.

Ο κ. Κοντονής σχολίασε για το ζήτημα της παραγραφής: «Να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, υπήρξαν όμως και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και είχαν παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα σε δίκη τα οποία σήμερα έχουν τιμωρηθεί με πολυετείς ποινές καθείρξεως». 

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με το αν υπάρχο0υν και μη πολιτικά πρόσωπα ο υπουργός είπε ότι για τα πρόσωπα που είναι μη πολιτικά τη διαδικασία τη συνεχίζει κανονικά η αρμόδια εισαγγελέας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά