Logo

Σε Γαλλία και άλλες τέσσερις χώρες ψάχνουν λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου οι ανακριτές Διαφθοράς



 
 

«Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν την αμφισβήτησαν». Αυτός ήταν ο τρίτος λόγος αιτιολόγησης της προσωρινής κράτησης των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου που αναφερόταν στη σχετική διάταξη  την οποία εξέδωσαν πριν λίγες ημέρες οι ανακριτές Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου.

Δικαστικές πηγές τονίζουν πως το ζεύγος πράγματι επιχείρησε να παραπλανήσει τους ανακριτές σχετικά με τους λογαριασμούς του στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ενώ ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του ενώπιον των ανακριτών δήλωναν πρόθυμοι  να προσκομίσουν οι ίδιοι τα όποια στοιχεία ζητούσαν με αιτήματα δικαστικής συνδρομής, την ίδια στιγμή με τις κινήσεις τους στις χώρες όπου υποβάλλονταν τα αιτήματα επιδίωκαν το μπλοκάρισμά τους.

Τώρα οι ανακριτές Διαφθοράς, όπως λένε οι πληροφορίες, αναζητούν τραπεζικούς λογαριασμούς που ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να διατηρεί στη Γαλλία - ο πρώην υπουργός διαθέτει και την Γαλλική υπηκοότητα - καθώς και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, και Ολλανδία. 

Μπλοκάρισμα αντί συνεργασίας... 

Επιχείρηση παραπλάνησης των Ελληνικών δικαστικών αρχών αποδεικνύεται ότι ήταν η δήθεν συνεργασία του ζεύγους Παπαντωνίου με τους ανακριτές Διαφθοράς αναφορικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμούς τους στην Ελβετία, όπου βρέθηκαν τα 3, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα τα οποία και οδήγησαν στην προφυλάκισή τους.  Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους ανακριτές, συνδέεται με μίζες που έλαβε ο πρώην υπουργός για να επιλέξει, έναντι άλλων, την εταιρεία «Thales Nederland B.V» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S», όταν ακόμη κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές το ζεύγος Παπαντωνίου  τον Νοέμβριο του 2017 είχε μεταβεί οικειοθελώς στο γραφείο των ανακριτών Διαφθοράς και είχε υπογράψει - παρουσία δικηγόρου - ότι συναινεί για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου σχετικά με δυο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Ελβετία.

Το ζεύγος στη συνέχεια προσκόμισε σχετικά στοιχεία στους ανακριτές δηλώνοντας ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι  λογαριασμοί  που διατηρούσαν στην Ελβετία.

Λίγο αργότερα, όμως, οι ανακριτές  Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου ενημερώθηκαν ότι η κ. Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι η ίδια και ο σύζυγος της πρώην υπουργός δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές και ότι παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου!

Και όλα αυτά ενώ το έγγραφο με τη συναίνεσή τους που είχαν υπογράψει ενώπιον των Ελλήνων ανακριτών Έλληνες ανακριτές βρίσκονταν στα χέρια του εισαγγελέα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης.

Παράλληλα, όταν  τα  έγγραφα για τους ίδιους λογαριασμούς έφθασαν επισήμως από τις Ελβετικές Αρχές, οι ανακριτές Διαφθοράς διαπίστωσαν πως όσα στοιχεία είχε προσκομίσει το ζεύγος ήταν ελλειπή. 

Η θέση του ζεύγους κατέστη ακόμα πιο δυσχερής όταν στα χέρια των ανακριτών Διαφθοράς έφθασαν και σημαντικά στοιχεία  από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη, ο οποίος φέρεται να διακίνησε τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα και ήταν εκείνος που με την απολογία του  οδήγησε στη φυλακή τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.

Από τα στοιχεία της εσωτερικής αλληλογραφίας των τραπεζικών υπαλλήλων προκύπτει ότι στην Ελβετική τράπεζα είχε σημάνει συναγερμός, καθώς τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα. 

Χαρακτηριστικά οι ανακριτές Διαφθοράς επισημαίνουν στο κατηγορητήριο που συνέταξαν σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου ότι ο  Ανδρέας Μπάρδης είχε κληθεί τον Δεκέμβριο του 2005 από την ελβετική τράπεζα UBS να δώσει εξηγήσεις για τον όγκο των κεφαλαίων που εισέρρεαν στον λογαριασμό.

Ο ίδιος «κατόπιν συμφωνίας με τον Γιάννο Παπαντωνίου, δεν αποκάλυψε ότι ενεργούσε για δικό του λογαριασμό αλλά για λογαριασμό μιας φίλης του που δήθεν γνώριζε τη συμφωνία των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό στις 14/12/2005 ορίστηκε στον εν λόγω λογαριασμό συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου», τονίζεται στο κατηγορητήριο. 

Αιτήματα σε Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο και Ολλανδία

Ανάλογη τακτιική φαίνεται ότι τηρεί ο Γιάννος Παπαντωνίου  και σχετικά με το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών του στη Γαλλία, καθώς φέρεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι ανακριτές Διαφθοράς έχουν υποβάλει αιτήματα για  άνοιγμα λογαριασμών του πρώην υπουργού και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, και Ολλανδία, χώρα στην οποία έχει  βάση και η εταιρεία «Thales».

Ήδη κυπριακή αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (ΜΟΚΑΣ) έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς με στοιχεία γύρω από τους λογαριασμους των off-shore του αντιπροσώπου της «Thales» στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου.

Ενδιαφέρον των ανακριτών Διαφθοράς για τον  Μισέλ Ζοσράν 

Οι ανακριτές Διαφθοράς σχεδιάζουν να λάβουν κατάθεση και από το πρώην στέλεχος της «Thales»,  Μισέλ Ζοσράν (Michel Josserand), o οποίος σύμφωνα με τη «Liberation» είχε καταθέσει στους εισαγγελείς της Νικαιας και της Γαλλίας:  «το 2002-2003 επισκέφθηκα την Ελλάδα πολλές φορές, οπότε και είχα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Thales Ελλάδος, τον κύριο P. O πρόεδρος μου είπε ότι έπρεπε να προβλέψει προμήθεια ύψους 7-10% για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δυστυχώς, η αμερικανική εταιρεία, με την υποστήριξη του ίδιου του Ντικ Τσένι, εξασφάλισε το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον κ. P. χάσαμε το συμβόλαιο επειδή "ποτίσαμε" πολύ χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί "στόχευσαν" τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον πρωθυπουργό. Στο προηγούμενο συμβόλαιο για φρεγάτες είχε επιτευχθεί συμφωνία με τον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ζοσράν ότι  μετά από αγωγή που ο ίδιος κατέθεσε στη γαλλική δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση, η εφημερίδα «Liberation» που δημοσίευσε τις αναφορές του πρώην στελέχους της «Thales» καταδικάστηκε στις 20-06-2006 από γαλλικό δικαστήριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι  σημαντική για την πορεία της έρευνας θα είναι και η απάντηση που αναμένουν οι ανακριτές από την Βουλή στο αίτημα τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της δωροδοκίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά