Logo

«Ναι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των Αλεξάντερ Βίνικ και Λάσα Σουσανασβίλι στη Γαλλία



 
 

Ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις του έκανε δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για έκδοση των Αλεξάντερ Βίνικ, του επονομαζόμενου και «Mr Bitcoin» και Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού με το παρατσούκλι «Λίπος». Κατά και των δύο αποφάσεων αναμένεται να υποβληθεί αίτηση αναστολής από τους δύο εκζητουμένους.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε «ναι» στην έκδοση  του Αλεξάντερ Βίνικ και στη Γαλλία, η οποία γίνεται η τρίτη χώρα - μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία - που γίνεται δεκτό το σχετικό αίτημά της. 

Ο Mr Bitcoin, σύμφωνα με τις αρχές που ζητούν την έκδοσή του, φέρεται ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαίτηση λύτρων.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις πράξεις που του αποδίδονται από τις χώρες που ζητούν την έκδοσή του. Μάλιστα, ξεκίνησε και απεργία πείνας, καταγγέλλοντας ότι κρατείται επί 16 μήνες σε ελληνικές φυλακές, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία και χωρίς δικαιώματα.  

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι επειδή τρεις χώρες ερίζουν για την έκδοση του 38χρονου Ρώσου τον τελευταίο λόγο για την χώρα στην οποία θα παραδοθεί  θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

Το «Λίπος»

Θετική ήταν η απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου και επί του αιτήματος για έκδοση του «Λίπους» στη Γαλλία. 

Συγκεκριμένα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηλε ότι ο Λάσα Σουσανασβίλι πρέπει να εκδοθεί στη Γαλλία μόνο για το αδίκημα των κλοπών. Για τα υπόλοιπα αδικήματα (απόκρυψη κλοπιμαίων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)  που του αποδίδουν οι Γαλλικές αρχές, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να διενεργηθεί έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές οι πράξεις έχουν τελεστεί στη χώρα μας.

Με βάση την κρίση του Αρείου Πάγου,  η Γαλλία οφείλει να επαναμεταγάγει στη χώρα μας τον Λάσα Σουσανασβίλι όταν ζητηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 57χρονος εκζητούμενος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

Ο Γεωργιανός,  ο οποίος φέρεται να κατέχει τον τίτλο του αρχηγού της ρωσικής μαφίας, είχε περάσει ξανά από τη φυλακή, από όπου όμως αποφυλακίστηκε το 2015 για λόγους υγείας. Φαίνεται όμως ότι  συνέχισε τη δράστη του, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, επέστρεψε στις κλοπές και τις διαρρήξεις, από τις οποίες η ομάδα του φέρεται να απέσπασε ένα εκατ. ευρώ.

Κατά τις Γαλλικές αρχές, το  «Λίπος» είναι ηγετικό στέλεχος  εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά