Logo

Σκάνδαλο Siemens: Την απαλλαγή του Θ. Τσουκάτου πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά



 
 

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους νομικούς κύκλους η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένης Σκεπαρνιά, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος ο άλλοτε “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, που κατηγορείται για τις μίζες της Siemens.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Θ. Τσουκάτος κατηγορείται για συνέργεια σε δωροδοκία ύψους ενός εκατομμυρίων μάρκων σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97.

Το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη στην απολογία του ομολόγησε ότι πράγματι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα το 1999, μέσω παρένθετων προσώπων, το οποίο κατέληξε ως χορηγία στα ταμεία του κόμματος.

Ωστόσο, η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το Δικαστήριο, δεν δέχτηκε αυτόν τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό κατέληξε στον ίδιο ή σε πρόσωπα τα παραμένουν ακόμη άγνωστα!

Ειδικότερα όπως υποστήριξε η εισαγγελέας, τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα (τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ) δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος αφού από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Το ΠΑΣΟΚ το διέψευσε από την αρχή, ενώ οι ταμίες στις αρχικές καταθέσεις τους κατά την προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Τσουκάτου. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν καταθέτοντας ενώπιον του Δικαστηρίου δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά Γι' αυτό το λόγο μάλιστα όπως - πρόσθεσε η κ. Σκεπαρνιά - διαβιβάστηκαν τα πρακτικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να ελεγχθούν για ψευδορκία. Εξάλλου, συμπλήρωσε η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της, από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον εν λόγω κατηγορούμενο πριν και μετά την υπογραφή αλλά και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002.

Μετά την εισαγγελική αγόρευση ο συνήγορος του Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος ο οποίος παρατήρησε: « Η πρόταση της κ. Εισαγγελέως περί αθώωσης του εντολέως μου ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της, είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής».

Η σύμβαση 8002 και η ενοχή των στελεχών του ΟΤΕ 

Η κ. Σκεπαρνιά τόνισε στην  αγόρευσή της ότι η ζημία του ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση 8002 ήταν κατά πολύ περισσότερη από τα 69 εκ ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες, λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του Οργανισμού με τη γερμανική εταιρεία.

Όπως είπε η επίμαχη σύμβαση ήταν αναγκαία και επωφελής για την πορεία του ΟΤΕ επιλογή η οποία οδηγήθηκε εξαιτίας παραλείψεων των στελεχών του σε βλάβη του Οργανισμού.

Κατά την άποψή της τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997 θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. 

Τα στελέχη του ΟΤΕ αυτό που έκαναν, υπογράμμισε, ήταν να συμφωνήσουν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992 όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά.

«Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002\1997 άρχισε ο χρηματισμός στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».

Με αυτές τις σκέψεις πρότεινε την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ για τη σύμβαση 8002/1997, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή της Siemens για το  έργο της φηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, αφού ο οργανισμός είχε τεχνολογική εξάρτηση από τη γερμανική εταιρία λόγω προγενέστερων συμβάσεων.

Ωστοσο, κατά τη γνώμη της τελικά, καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να πετύχει Οργανισμός, καθώς το αρχικό κόστος από 158 δισ. δραχμές της σύμβασης εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του που λειτούργησαν επ' ωφελία της Siemens.

Μεταξύ των 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ για τα οποία πρότεινε ενοχή η εισαγγελική λειτουργός περιλαμβάνεται και ο  Γιώργος Σκαρπέλης ο οποίος φέρεται να έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7, 5 εκ μάρκων.

Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε  την αθώωση του πρώην προέδρου του Οργανισμού Νίκου Μανεσή.

Αναλυτικότερα, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για τους: 

- Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη. Ακόμη, πρότεινε ενοχή για τους τρεις υπεύθυνους της γερμανικής και ελληνικής εταιρίας Price Waterhouse καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.

- για τα στελέχη της μητρικής Siemens και συγκεκριμένα των Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Ερνστ Καιλ Φον Γιανγκεμαν και Φράνσις Γιόσεφ Ρίχτερ.

- τραπεζίτες Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανή Λυγινού για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

- Για την σύζυγο του Χρηστου Καραβελα για την οποία ζήτησε καταδίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον.

Η εισαγγελέας, μάλιστα, ανέφερε για τη  σύζυγο του φυγόδικου Χρ. Καραβέλα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αποδείχθηκε το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της offshore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρία. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε δε σε μεταφορά ποσού 11 εκ ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε offshore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε την σχετική πληροφορία από την κουμπάρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομα της και ίδρυσε με τον Καραβέλα offshore, έμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν στην Ουρουγουάη και Παναμά και αγόρασαν διαμέρισμα εκεί».

Η δίκη συνεχίζεται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά