Logo

Έγγραφο-φωτιά του FBI για εμπλοκή εκδοτών για πρόσβαση της Novartis σε υπουργεία [έγγραφο]



 
 

Έγγραφο «φωτιά» του FBI το οποίο δείχνει πως η Novartis είχε πρόσβαση σε υπουργεία μέσω δύο εκδοτών, αποκαλύφθηκε σήμερα, Πέμπτη, κατά την τρίτη κατά σειρά ημέρα κατάθεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση δωροδοκιών της φαρμακοβιομηχανίας σε πολιτικούς και γιατρούς.

Το έγγραφο του FBI που είχε δοθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς από τον Αύγουστο του 2017, δεν περιλαμβάνει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, όπως κατέθεσε σήμερα ο κ. Αγγελής.

Στο επίμαχο έγγραφο – έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών.

Οι υπεύθυνοι του FBI απάντησαν ότι διαθέτουν στοιχεία μόνο για χρηματισμούς ιατρών, επισημαίνοντας ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είχε συμπεριληφθεί στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών.

Το FBI "καίει" δύο εκδότες

Το έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών "καίει" δύο γνωστούς εκδότες οι οποίοι φέρεται να μεσολάβησαν για λογαριασμό της Novartis σε υπουργεία.

Ειδικότερα, κατονομάζονται οι εκδότες Νίκος Χατζηνικολάου και Μανώλης Βουλκίδης ως δύο πρόσωπα που διευκόλυναν τα ραντεβού και τις επαφές που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση από την Novartis στις διαφημιστικές δαπάνες.

Ως προς τον εκδότη του ομίλου Real Media Ν. Χατζηνικολάου, στο κατατεθέν μεταφρασμένο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Είχε εύκολη πρόσβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Αμυνας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο  Χατζηνικολάου κανόνιζε συναντήσεις μεταξύ αυτών των Υπουργείων και του Φρουζή. Για παράδειγμα, η Novartis αύξησε τα τιμολόγια  με την REAL MEDIA (που ανήκει στο Χατζηνικολάου). Συνήθως οι διαφημίσεις κόστιζαν γύρω στα 2.000 Ευρώ. Η Novartis πλήρωνε 3.000 Ευρώ. Η διαφήμιση θα ήταν νόμιμη αλλά το τιμολόγιο ήταν αυξημένο. Η Novartis εξέδιδε τιμολόγια για την REAL MEDIA άμεσα ούτως ώστε η REAL MEDIA να πληρώνεται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών αντί εννέα μηνών».

Οσον αφορά τον εκδότη Μ. Βουλκίδη, το έγγραφο του FBI αναφέρει:

«Μεταξύ των ετών 2009-2014 η εταιρία του Βουλκίδη ήταν η βασική εταιρία διά της οποίας ξεπλενόταν χρήμα για το τμήμα της πρόσβασης στην αγορά της Novartis. Σε μια περίπτωση η εν λόγω εταιρία έκανε μια ποδοσφαιρική διαφήμιση για την Novartis. Από το βιβλίο πληρωμών προέκυψαν οι ακριβείς ημερομηνίες κατά τα ποσά που είχαν δοθεί στον Φρουζή, συνολικά 500.000 Ευρώ. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων».

Δύο θάνατοι για τη Novartis

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέδεσε με την υπόθεση Novartis τον θάνατο δημοσιογράφου και ενός ακόμη προσώπου.

«Αισθάνομαι νομικό και πραγματικό φόβο, γιατί έχει υπάρξει ο θάνατος ενός δημοσιογράφου και ενός ακόμη προσώπου. Αντιλαμβάνεστε από την εμπειρία μου ως εισαγγελέας αισθάνομαι φόβο», ανέφερε. Αν και δεν τον κατονόμασε, ο κ. Αγγελής υπονόησε ότι αναφερόταν στον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Αγγελής: Τον Ρασπούτιν τον ήξεραν και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο

Ο κ.Αγγελής αναφέρθηκε εκ νέου στον ...Ρασπούτιν, χωρίς να τον κατονομάσει για τρίτη κατά σειρά ημέρα.  "Ο Ρασπούτιν συνεννοούταν με τον ενδιάμεσο σε ένα διαμέρισμα. Όταν η Τουλουπάκη ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς, η επικοινωνία με τον Ρασπούτιν δεν γινόταν απευθείας. Υπήρχε ενδιάμεσος σύνδεσμος. Όμως όταν η Τουλουπάκη ήταν Επίκουρη στην Εισαγγελία Εφετών, συνενοούταν απευθείας με τον Ρασπούτιν μέσω τηλεφώνων" ανέφερε.

Σε ερώτηση βουλευτή αν του μιλούσε η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τον Ρασπούτιν, ο κ. Αγγελής απάντησε:

"Τον Ρασπούτιν τον ήξεραν ακόμη και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία Εφετών. Είχε γίνει μάλιστα και καταγγελία από συνταξιούχο δικηγόρο που ζητούσε να βρούμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Την καταγγελία η Δημητρίου την ανέθεσε στην Τουλουπάκη. Εγώ τότε μάλιστα της είπα «καλά είσαι καλά βάζεις την Τουλουπάκη να βρει ποιος είναι ο Ρασπούτιν;». Τελικά η Τουλουπάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και έστειλε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τελικά την έβαλε στο αρχείο".

Δείτε το έγγραφο του FBI που έφτασε σήμερα στα χέρια των βουλευτών της προανακριτικης επιτροπής της Βουλής

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις