Logo

Κοροναϊός: Επτά νεκροί στην Ιταλία - Ανεστάλησαν οι σχολικές εκδρομές [βίντεο]



 
 

Αναστάτωση επικρατεί στην Ιταλία μετά και τον έβδομο θάνατο από τον κοροναϊό, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και τα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο έκτος θάνατος από τον κοροναϊό, μια γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι επτά θάνατοι από τον κοροναϊό, αφορούν ηλικιωμένους που αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα του COVID-19 στη γειτονική χώρα έχουν φτάσει τα 230.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Σε καραντίνα 11 πόλεις

Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κοροναϊού, σε καραντίνα είναι από το βράδυ της Παρασκευής 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή της Λομβαρδίας και η μία στο γειτονικό Βένετο. Αστυνομικοι περιπολούν τους δρόμους και επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Επίσης, ακυρώθηκε το καρναβάλι της Βενετίας.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες.

Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο

Στο Μιλάνο έχει χαρακτηριστεί "κόκκινη" μία περιοχή 50.000 κατοίκων. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, ενώ δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο. Δεν λειτουργούν μουσεία και καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς

Κάτοικοι στο Μιλάνο άδειασαν τα σούπερ μάρκετ.

Δείτε βίντεο στο Twitter

 

 

Χωρίς θεατές οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια ώρα σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τέλος, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων. "Μην ανοίγετε σε κανέναν", λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Η νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο

Την ίδια ώρα, βουτιά 4% καταγράφουν οι μετοχές στην Ιταλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία

Μετά και από τους νέους θανάτους στη γειτονική Ιταλία, με εντολή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Δέκα σχολεία που είναι σε πόλεις της Ιταλίας για σχολικές εκδρομές, θα επιστρέψουν νωρίτερα από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Ήδη πολλά από τα σχολεία έχουν επιστρέψει.

Επέστρεψαν μαθητές του Ηρακλείου

Χθες, Κυριακή, το δρόμο της επιστροφής πήραν χθες λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, τρεις μαθητές και δύο καθηγητές συνοδοί τους, από το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus. 

Οι μαθητές της Β' τάξης Λυκείου έφτασαν περίπου στις 10 το πρωί στη Ρώμη, προκειμένου να επισκεφθούν από χθες μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, την πόλη Κοσέντζα στη νότια Ιταλία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του σχολείου Σταμάτης Παπαδάκης που ήταν ένας εκ των συνοδών της εκδρομής, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, πέρασαν από θερμικές κάμερες και έλεγχο και αμέσως μετά κατευθύνθηκαν προς τον τερματικό σταθμό των τρένων για να ταξιδέψουν για τη νότια Ιταλία.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε διαρκή επαφή με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις, όμως λίγο πριν φτάσουμε στη Νάπολη, μας ενημέρωσαν συνάδελφοι Ιταλοί, ότι είχαν λάβει και οι ίδιοι την ενημέρωση ότι λόγω των κρουσμάτων, ακυρώνονταν όλες οι διεθνικές συναντήσεις. Σταματήσαμε στη Νάπολη και ευτυχώς βρήκαμε πτήση και ταξιδέψαμε, φτάνοντας στο Ηράκλειο το βράδυ της Κυριακής» δήλωσε ο διευθυντής του 5ου Λυκείου.

Απεργία στα ιταλικά αεροδρόμια - Αναστάτωση με την επιστροφή των μαθητών

Τρόπο να γυρίσουν την Τρίτη από την Ιταλία, αναζητούν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, που “εγκλωβίστηκαν” λόγω της αυριανής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη γειτονική χώρα. Η πτήση τους από τη Ρώμη, που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης, έχει ακυρωθεί.

Οι γονείς των μαθητών του 4ο Λυκείου Καλαμαριάς κλήθηκαν σε σύσκεψη για να αποφασίσουν εάν τα παιδιά θα επιστρέψουν με πλοίο ή θα αναζητήσουν άλλον τρόπο επιστροφής.

Εκτός από τους μαθητές του 4ου Λυκείου Καλαμαριάς, υπάρχουν ακόμα τρεις σχολικές εκδρομές μαθητών της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ιταλία. Οι υπόλοιποι μαθητές είναι προγραμματισμένο να γυρίσουν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου.

Έλεγχοι στα λιμάνια

Εξάλλου, αυξημένοι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας στις αφίξεις επιβατών με επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία προερχόμενα από την Ιταλία.

Αυστρία: Μέτρα στα σύνορα με την Ιταλία

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού θα συγκληθεί σήμερα, Δευτέρα, για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Πέτερ Κάιζερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας, που γειτονεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρότρυνε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στην ιταλική επικράτεια.

Εξάλλου, πολλά κράτη έχουν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία προκειμένου να μην ταξιδεύουν προς την Ιταλία.

Στον Άγιο Μαυρίκιο ζήτησαν από πτήση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia, να επιστρέψει πίσω στην Ιταλία ή σε διαφορετική περίπτωση να τεθούν σε καραντίνα οι επιβάτες αεροσκάφους.

2.592 νεκροί στην Κίνα

Ακόμα 150 νεκροί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα από τον κοροναϊό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε 2.592 ανθρώπους.

Όλα τα θύματα πλην ενός, καταγράφονται στη Χουμπέι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός των 150 θανάτων είνα ανησυχητικός, καθώς είναι αυξημένος σε σχέση με τα 97 θύματα που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο 24ωρο...

Η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 77.150 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη κατά σειρά ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Επτά θάνατοι και 161 νέα κρούσματα και στην Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα 161 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 763.

Από τα 161 νέα κρούσματα, τα 129 συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, την Εκκλησία Σιντσόνι του Ιησού, στην πόλη Ντέγκου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν ακόμα δύο θάνατοι, με τον απολογισμό των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα να φτάνει τους επτά νεκρούς.

50 νεκροί στο Ιράν - Κρούσματα σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Στο Ιράν οι νεκροί από τον κοροναϊό έχουν φτάσει τους 50.

Το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για υπήκοο Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.

Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας που επέστρεψαν από το Ιράν, έχουν μολυνθεί από τον COVID-19. Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα από την ιρανική πόλη Μασχάντ.

Ύποπτο κρούσμα στην Πάτρα: Άνδρας που ήρθε από την Ιταλία σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου 

Ένας άνδρας που έφθασε χθες Κυριακή στην Πάτρα με πλοίο από την Ιταλία νοσηλεύεται σε  συνθήκες απομόνωσης  στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, στο Ρίο. 

Σύμφωνα με το patrastimes.gr,  πρόκειται για 40χρονο που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα που παραπέμπουν ή σε  κοροναϊό ή σε γρίπη. 

Τη Δευτέρα, λένε οι πληροφορίες, ο 40χρονος βρέθηκε, τελικά, αρνητικός στη γρίπη και αύριο Τρίτη αναμένονται τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ για το ενδεχόμενο κορονοϊού. 

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι γίνεται διαχείριση ενός περιστατικού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον κορονοϊό και υπάρχει ειδικός θάλαμος.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις