Logo

DIY: Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε μάσκα με μηδαμινό κόστος χωρίς ραπτομηχανή [βίντεο]



 
 

Εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού και της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε πολλά κράτη, έχει γίνει viral βίντεο το οποίο δείχνει πως μπορούμε να φτιάξουμε χωρίς την χρήση ραπτομηχανής.

Το βίντεο Do It Yourself (DIY), δηλαδή "φτιάχτο μόνος σου" αναρτήθηκε στο YouTube μόλις στις 20 Απριλίου αλλά έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου παγκοσμίως με περισσότερες από 28 εκατομμύρια προβολές.

Εν όψει της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικών μασκών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ορισμένα καταστήματα και σε εργασιακούς χώρους, δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

 

Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του κοροναϊού. Όμως θα προσφέρουν μια στοιχειώδη προστασίας σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα για να αγοράζουν καθημερινά μάσκα μίας χρήσεως...

Οδηγίες χρήσης και πλύσιμο

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), συνιστά το πλύσιμο της μάσκας μία φορά την ημέρα.

Μάλιστα ο πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Άμλερ, προτείνει το πλύσιμο να γίνεται μετά από κάθε χρήση.

Συνιστάται το πλύσιμο της μάσκας να γίνεται  με απορρυπαντικό ή χλωρίνη για να σκοτώνονται τα μικρόβια.

Αν πρόκειται να τις πλύνουμε στο χέρι, τότε καλό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υποδεικνύει πως η σωστή θερμοκρασία κατά την πλύση είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου.

Στη συνέχεια μπορούμε να σιδερώνουμε τις μάσκες ή να τις βάζουμε στο φούρνο στους 70 βαθμούς για 20 λεπτά.
Προτείνεται, επίσης, στέγνωμα με σεσουάρ των μαλλιών, ή στο στεγνωτήριο. Στεγνώνουμε την μάσκα προσώπου, με τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα.

Οι οδηγίες είναι ίδιες παντού ως προς τα υπόλοιπα μέτρα ατομικής προστασίας: Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την χρήση της μάσκας.
Η μάσκα πρέπει να έχει ανώτατο όριο χρήσης τα 30 λεπτά, καθώς η υγρασία από την αναπνοή μας την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-4-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Ευ ζην