Logo

Ο δήμαρχος Λαμίας έκλεισε την έκθεση ζωγραφικής ''Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης''! [βίντεο+φωτο]



 
 

ekthesh_mikhs1_27-10-2012Δικαστική διάσταση, εκτός από την εικαστική, κινδυνεύει να αποκτήσει η έκθεση ζωγραφικής του...

αρχιτέκτονα - ζωγράφου και καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», η οποία ενώ επρόκειτο να συνεχίσει να λειτουργεί στη Λαμία μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2012, τελικά, διακόπηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr,  ο  Παύλος Τροχόπουλος, art manager του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, που έχει την επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης, υπέβαλε την Παρασκευή μήνυση κατά του δημάρχου Λαμιέων, Γιώργου Κοτρωνιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδες πληροφοριες του directnews.gr, το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο γνωστοποιεί το κλείσιμο της έκθεσης καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για αδιαφορία ως προς την επίλυση εκκρεμοτήτων σχετικών με τη οργάνωση και την λειτουργία του εικαστικού γεγονότος.

Ειδικότερα, η μήνυση κατατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Λαμίας με αφορμή την ενέργεια του δημάρχου να αλλάξει τις κλειδαριές του χώρου που φιλοξενεί την έκθεση ( κτήριο Α΄ της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας).

Μάλιστα, με τη μήνυση δηλώνεται στην αστυνομική αρχή το συμβάν, δηλαδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον κ. Τροχόπουλο, ότι ο δήμαρχος άλλαξε τις κλειδαριές την Παρασκευή και ανάρτησε ειδοποίηση στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου, σύμφωνα με την οποία, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

ekthesi_mikhs2_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τροχόπουλος και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας είχαν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 26η Οκτωβρίου για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν, επικαλούμενοι τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του Δήμου Λαμιαίων των υποχρεώσεών του ως οργανωτή, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης των έργων.

Η δυσαρέσκεια του κ. Τροχόπουλου και των ανθρώπων του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας διαφαίνεται από το δελτίο Τύπου, που κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο Λαμιέων. Ο τελευταίος για να αποτρέψει, ενδεχομένως, την τυχόν απομάκρυνση των έργων από τον εκθεσιακό χώρο άλλαξε τις κλειδαριές, εμποδίζοντας, έτσι, την πρόσβαση του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας στην έκθεση.

ekthesi_mikhs5_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο δελτίο Τύπου δεν καταγράφονται λεπτομέρειες γύρω από το ποιές είναι οι εκκρεμότητες που δεν φρόντισε να επιλύσει η δημοτική αρχή.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι το Εργαστήρι επικαλείται οικονομικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος οφείλει ένα μεγάλο ποσό, όπως και λόγους που έχουν να κάνουν με αυτή καθαυτή τη λειτουργία της έκθεσης, καθώς ο Δήμος δεν παρείχε, ως όφειλε, προσωπικό – θα εκπαιδευόταν από τους εκπροσώπους του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας - για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Επίσης, τίθενται από το Εργαστήρι και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν άμεσα είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμα και φθορές στα έργα.

ekthesi_mikhs6_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι στο κτήριο Α΄ της Έκθεσης Λαμίας σε ένα χώρο 2500 τμ. παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, φιλοτεχνημένα από τον Ευθύμιο Βαρλάμη με θέμα τη ζωή και το έργο του Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας - ιδρυτής και διευθυντής του είναι ο Ευθ. Βαρλάμης - για τις ανάγκες της έκθεσης, προκειμένου να συνθέσουν ένα πολυθέαμα ήχου και εικόνας.

ekthesi_mikhs3_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έκθεση, την οποία οργάνωσε ο Δήμος Λαμιαίων και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 5 Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, με την παρουσία του Μίίκη Θεοδωράκη και του Ευθύμιου Βαρλάμη.

ekthesi_mikhs4_27-10-2012

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική τελετή των εγκαινίων, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης, αναφέροντας στο σχετικό δελτίο Τύπου τα εξής:

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε τη διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Καθηγ. Ε. Βαρλάμη παρά την προγραμματισμένη διάρκεια της έκθεσης μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2012.

Ζητούμε συγνώμη από τους κατοίκους της πόλης αλλά είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην κίνηση αυτή, λόγω της αδιαφορίας που υπάρχει από την πλευρά του δήμου και παρά τις επιστολές που στείλαμε σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την οργάνωση και λειτουργία της έκθεσης.

ektheso_mikhs7_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μέχρι σήμερα λειτουργία της έκθεσης είναι πολύ θετική εάν λάβουμε υπόψη τις εντυπώσεις των επισκεπτών αλλά και την προβολή του μεγάλου αυτού γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης και τα τοπικά αλλά κυρίως των Αθηνών που είναι και μία σημαντική προβολή της πόλης της Λαμίας.

Σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι ποτέ το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας δεν ανέλαβε επίσημα την προβολή και την λειτουργία της έκθεσης, αλλά έχοντας διάθεση να υποστηρίξουμε, προσφέραμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας μέχρι τώρα και μάλιστα με όλο μας τον ενθουσιασμό για το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο.

Όσο για το θέμα της μικρής επισκεψιμότητας θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι γι αυτό το λόγο οι μεγάλες εκθέσεις διαρκούν μεγάλα διαστήματα διότι ο καλύτερος τρόπος προβολής είναι η μετάδοση των θετικών εντυπώσεων από τους επισκέπτες, κάτι που ήδη γινόταν και στην έκθεση της Λαμίας.

ekthesi_mikhs8_27-10-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το λυπηρό είναι ότι η επιπόλαιη αυτή συμπεριφορά του δήμου στερεί από τους πολίτες της Λαμίας να βιώσουν ένα μοναδικό διεθνές έργο που θα ταξιδέψει σε μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη που έχει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός.

Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Λαμία, εξαιτίας της συναισθηματικής σχέσης που έχει ο Καθηγητής Βαρλάμης με την περιοχή αφού ο πατέρας του καταγόταν από το Παλαιόκαστρο Φθιώτιδος. Ο ίδιος προσωπικά ο κύριος Βαρλάμης δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση και την λειτουργία της έκθεσης.»

Η απάντηση του Δήμου Λαμιέων 

Το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Λαμιέων εξέδωσε δελτίο Τύπου για την πρωτοφανή ενέργεια του δημάρχου να κλείσει την έκθεση ζωγραφικής του κ. Βαρλάμη.

Αναλυτικότερα, το δελτίο Τύπου του Δήμιου Λαμιέων έχει ως εξής: 

«Σε σχέση με τις εξελίξεις για την λειτουργία της έκθεσης «Αξιον Εστι» ο Δήμος Λαμιέων, έχει να ανακοινώσει τα παρακάτω:

Ο Δήμος μας την Παρασκευή 26/10/2012, δέχθηκε έγγραφο από το «Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας» και τον κ. Τροχόπουλο, στο οποίο διατυπώνονταν απειλές του τύπου «ή μας δίνεται τώρα λεφτά ή παίρνουμε τα έργα και φεύγουμε».

Μπροστά στις διατυπωμένες, τόσο έγγραφα όσο και προφορικά, θέσεις και στην δήλωση ότι «έχουμε κανονίσει και φορτηγά να φορτώσουμε τα έργα το Σάββατο» και μπροστά στις εκτός κάθε νομιμότητας αιτιάσεις, η δημοτική αρχή ήταν αναγκασμένη να πάρει τα μέτρα της και για το σκοπό αυτό:

1.- Ανέστειλε τη λειτουργία της έκθεσης μέχρι την Δευτέρα 29/10/2012, οπότε θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια για να αποφασίσει η δικαιοσύνη σχετικά και μέχρι τότε, η αναστολή της λειτουργίας της έκθεσης και η φύλαξη του χώρου, κρίθηκε επιβεβλημένη,

2.- Δόθηκε εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία για να κριθεί δικαστικά πως και υπό ποίες συνθήκες θα λειτουργήσει περαιτέρω η έκθεση, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012, όπως έχει συμφωνηθεί.

Δηλώνουμε ακόμη προς κάθε κατεύθυνση, ότι κάποιοι, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αντιληφθούν, ότι πρέπει να σέβονται την ιστορία της πόλης μας και το χρήμα των δημοτών της.

Εμείς δηλώνουμε ότι έχουμε υποχρέωση και το δημόσιο χρήμα να προασπίσουμε και τη λειτουργία της έκθεσης να διασφαλίσουμε».

Δείτε βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και συνέντευξη του δημάρχου Λαμιαίων Γ. Κοτριωνιά, που δόθηκε την παραμονή των εγκαινίων

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-10-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις