Logo

Ιωάννινα: Συνελήφθη 60χρονη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων [φωτο]



 
 

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε 60χρονη αλλοδαπή μέλος σπείρας που εξαπατούσε τηλεφωνικά ηλικιωμένους από τους οποίους κέρδισαν σχεδόν 150 χιλιάδες ευρώ.

Η σπείρα χρησιμοποιούσε το τέχνασμα ότι συγγενικό πρόσωπο των ηλικιωμένων επρόκειτο να κάνει χειρουργική επέμβαση για να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, η 60χρονη εμπλέκεται σε εννέα απάτες στα Ιωάννινα, τη Λαμία, τη Λάρισα, την Καλαμάτα και την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας και σε τουλάχιστον 30 απόπειρες απάτης

Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμιση η σπείρα υπερβαίνει τις 146.500 ευρώ.

Η 60χρονη συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απατών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της μετά από καταγγελίες πολιτών που εξαπατήθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της, διακριβώθηκε η εγκληματική της δράση και συνελήφθη κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που η 60χρονη παραλάμβανε στην εξώπορτα σπιτιού σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ που θα της έδινε 71χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της.

Εμφανίζονταν ως γιατροί ή αστυνομικοί

Τα μέλη της σπείρας εξαπατούσαν ηλικιωμένους τηλεφωνικά προφασιζόμενοι ότι ήταν γιατροί ή αστυνομικοί και ότι ήθελαν χρηματικα ποσά για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση δικός τους άνθρωπος.

Ειδικότερα, ως "γιατροί" έλεγαν στα υποψήφια θύματά τους ότι ένας στενός συγγενής τους, συνήθως το παιδί τους, εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου. Απαιτούσαν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Ως "αστυνομικοί" με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, η 60χρονη είχε αναλάβει το ρόλο του «εισπράκτορα». Μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.

Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες, συνήθως γυναίκα, προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Η 60χρονη εμπλέκεται σε εννέα απάτες που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 8-8-2019 μέχρι τις 9-11-2019.

Συγκεκριμένα:

    - Στις 8-8-2019 στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, όπου απέσπασε από 72χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ,
    - Στις 16-9-2019 στη Λάρισα, όπου απέσπασε από 66χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ και χρυσαφικά,
    - Στις 28-9-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
    - Στις 29-9-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 79χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ,
    - Στις 5-10-2019 στην Καλαμάτα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 52.000 ευρώ,
    - Στις 16-10-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 76χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ,
    - Στις 22-10-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ,
    - Στις 3-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 84χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ,
    - Στις 8-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 77χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 21.000 ευρώ.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ακόμα 30 πολίτες σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.

Στην κατοχή της συλληφθείσας καθώς και σε έρευνα που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Ιωάννινα όπου διέμενε προσωρινά, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.675 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 127 λεβ, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των αδικημάτων.

Η συλληφθείσα, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και για τον εντοπισμό των συνεργών της.

Τι να προσέχουν οι πολίτες

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Επίσης, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Δείτε φωτογραφία με τα ευρήματα στην κατοχή της 60χρονης συλληφθείσας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-11-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Αστυνομικά