Logo

Εξαρθρώθηκε σπείρα για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις και εμπρησμούς οχημάτων [βίντεο+φωτο]



 
 

Σπείρα που είχε διενεργήσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, διαρρήξεις και εμπρησμούς οχημάτων, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρία μέλη της σπείρας χθες, Τετάρτη, στον Ασπρόπυργο, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο τα οποία ταυτοποιήθηκαν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι εμπλέκονται σε 42 ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών, σε 16 κλοπές οχημάτων και σε τέσσερις εμπρησμούς οχημάτων.

Μάλιστα πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει. Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2019 διέπραξαν εννέα ληστείες και αφαίρεσαν τουλάχιστον δύο οχήματα.

"Πέρα από τη συχνότητα των «κτυπημάτων», το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ληστειών χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία για να κάμψουν οποιαδήποτε πρόθεση αντίδρασης, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα αδίστακτοι και επικίνδυνοι", δήλωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρος Τζεφέρης.

Και συμπλήρωσε:

"Η επικινδυνότητά τους αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που αντιδρούσαν σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς.

Για να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους.

Με τον τρόπο αυτό έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και τυχαία διερχομένων πολιτών - οδηγών, περιορίζοντας το οπτικό τους πεδίο και δημιουργώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα".

Δείτε πυροσβεστήρα που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων και χρησιμοποιούσαν σε βάρος αστυνομικών για να διαφύγουν τη σύλληψη

Ο τρόπος δράσης της σπείρας

Αρχικά αφαιρούσαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου. Με αυτά προσέγγιζαν, μεταμεσονύχτιες ώρες, διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα. Σε περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή πυροβόλων όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Θύματά τους ήταν και τυχαία διερχόμενοι πεζοί ή οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, με απειλή ή χρήση βίας.

Μέσα σε μία ημέρα μπορούσα να έχουν κάνει περισσότερες από μία ληστείες, αλλά για να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς χρησιμοποιούσαν διαφορετικά οχήματα διαφυγής.

Μάλιστα ανάγκαζαν ακόμα και οδηγούς αυτοκινήτων που είχαν σταθμεύσει τα οχήματα τους, να τους δώσουν τα κλειδιά και να διαφύγουν με αυτά, θυμίζοντας σενάρια κινηματογραφικών ταινιών...

Σε πολλές περιπτώσεις δεν δίσταζαν να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να σταματήσουν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιώντας τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν βίαια και στη συνέχεια διέφευγαν με τα αυτοκίνητα τους!

Όταν ολοκλήρωναν τις ληστείες, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τις περισσότερες περιπτώσεις τα πυρπολούσαν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η έδρα της σπείρας στον Ασπρόπυργο

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού. Έτσι ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες σε περιπτώσεις καταδίωξης από αστυνομικούς, ενώ εξασφάλιζαν και τη γρήγορη επιστροφή τους στο ασφαλές περιβάλλον του τόπου διαμονής τους.

"Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει οι δράστες και χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Δείτε τα ευρήματα των αστυνομικών στα σπίτια των συλληφθέντων

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων και των δύο συνεργών τους που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρες επικινδύνων σωματικών βλαβών και εμπρησμός κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, απείθεια και της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παρα[έμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση της σπείρας ληστειών και κλοπών.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά