Logo

Ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της διακίνησης πλαστών ευρώ μέσω Darknet - Δύο Έλληνες συλληφθέντες [βίντεο+φωτο]



 
 

Στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα σε διάφορες χώρες και αφορούσε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην παρασκευή και διάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων, η προμήθεια των οποίων πραγματοποιούνταν μέσω αγορών στο ¨σκοτεινό διαδίκτυο - Darknet ¨ , συνελήφθησαν στην περιοχή της Καλαμαριάς δύο άτομα.

Η σύλληψη επετεύχθη έπειτα από άμεσες ενέργειες του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, έπειτα από την παροχή πληροφοριών της EUROPOL σχετικά με έρευνα που διεξάγουν οι Πορτογαλικές Αρχές,.

Πρόκειται για δύο Έλληνες ηλικίας 39 και 52 ετών (άντρας – γυναίκα αντίστοιχα) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή παραχαραγμένων νομισμάτων από κοινού.

Ειδικότερα, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φάκελος ο οποίος είχε αποσταλεί από την Πορτογαλία και περιείχε τριάντα (30) χαρτονομίσματα αμφιβόλου γνησιότητας ονομαστικής αξίας των πενήντα (50) ευρώ και δύο (2) χαρτονομίσματα αμφιβόλου γνησιότητας ονομαστικής αξίας των δέκα (10) ευρώ, ήτοι συνολικής αξίας (1.520) ευρώ.

Τα κατασχεθέντα χαρτονομίσματα, μαζί με ένα φορητό υπολογιστή που κατασχέθηκε από την ανωτέρω οικία απεστάλησαν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.

Έντεκα συνολικά οι συλληφθέντες σε επτά χώρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντονισμένη κοινή αστυνομική επιχείρηση της Europol κατά της πώλησης πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ μέσα από παράνομες πλατφόρμες στο Darknet πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 11 Δεκεμβρίου 2019. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι διωκτικές αρχές επτά κρατών μελών της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην επιχείρηση πραγματοποίησαν 36 κατ' οίκον έρευνες, προσήγαγαν 44 υπόπτους για ανάκριση εκ των οποίων συνελήφθησαν 11 άτομα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής κατασχέθηκαν πλαστά ευρώ, ναρκωτικά, όπλα, αναβολικές ουσίες φάρμακα που αποκτήθηκαν παράνομα, πλαστά έγγραφα και εικονικά νομίσματα. 

Σύμφωνα με τη Europol  πάνω από 26.000 πλαστά χαρτονομίσματα στάλθηκαν σε αγοραστές σε όλη την Ευρώπη. από την εν λόγω εγκληματική ομάδα. Πρόκειται, όπως επισημαίνει η Europol  για τη δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση παραγωγής παραχαραγμένων νομισμάτων που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Darknet.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά