Logo

Απάτη 15,5 εκατ. ευρώ με εικονική ασφάλιση εργαζόμενων σε "μαϊμού" εταιρείες



 
 

¨Βιομηχανία¨ εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων είχε δημιουργήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά 15,5 εκατομμύρια ευρώ από τη μη  καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.

Η Οικονομική Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του  κυκλώματος μετά από πολύμηνη έρευνα και ενώ είχε ήδη το Δημόσιο ζημιωθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη δράση της.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων στις "μαϊμού" εταιρείες, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επί 14 χρόνια δρούσαν ανεξέλεγκτα, καθώς καμία διωκτική αρχή και κανένας εισφοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν είχε ενδιαφερθεί!

Τελικά μετά από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε 10 άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ανέρχεται στο ποσό των 11.117.411,86 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.

Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους 4.572.733,37 ευρώ χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.).

Η συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15.500.000 ευρώ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έξι Ελλήνων.

Με την ευκαιρία εξινχίασης της υπόθεσης εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από την Ελληνική Αστυνομία ενημερώνονται οι πολίτες πως μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ενέργειες ή δραστηριότητες σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Αστυνομικά