Logo

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε σπείρα για 80 απάτες σε όλη την Ελλάδα [χάρτης]



 
 

Προσποιούνταν ότι ήταν γιατροί ή φαρμακοποιοί και ζητούσαν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα τους, ή πλαστογραφούσαν τραπεζικές συναλλαγές για να τους επιστρέφονται χρηματικά ποσά από καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά 80 απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχε διαπράξει σπείρα με συνολικά 29 μέλη, αποσπώντας πάνω από 140.000 ευρώ από καταστηματάρχες και πολίτες.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Χθες, Παρασκευή, συνελήφθησαν στο Άργος, στην Αθήνα και στην Κάτω Αχαΐα, δυο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 49 και 42 ετών, καθώς και μια 36χρονη ημεδαπή, οι οποίοι αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 26 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ακόμη δυο ηγετικά μέλη.

Σε βάρος των συλληφθέντων είχε σχηματιστεί, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης των συγκατηγορούμενων τους από τον Ανακριτή Πατρών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης εξαπατήσεων και πλαστογραφιών.

Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Άργος και Κάτω Αχαΐα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, από τα μέσα του έτους 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αρχηγικά μέλη τους τρεις συλληφθέντες και ακόμα δυο συνεργούς τους που αναζητούνται.

Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 80 περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 140 χιλιάδες ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη 185.000 ευρώ.

Απάτες σε βάρος επιχειρηματιών και άλλων πολιτών, διαπράχθηκαν από τον Μάιο του 2019 στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στην Αμφιλοχία, στο Μεσολόγγι, στην Ανδραβίδα, στη Ζαχάρω, στα Λεχαινά, στην Αττική, στις Σπέτσες, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Λακωνία, στην Φθιώτιδα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στην Θεσπρωτία, στην Κοζάνη, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στην Καβάλα, στη Ροδόπη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και σε νησιά του Ιονίου.

Δείτε στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα σε ποιες περιοχές της Ελλάδας διέπραξαν τις 80 απάτες

Η απάτη με τις ψεύτικες πληρωμές

Στόχος τους ήταν επιχειρήσεις όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων και άλλα καταστήματα.
Παράγγελναν προϊόντα ή υπηρεσίες και ισχυρίζονταν ψευδώς στους επιχειρηματίες, ότι τους πλήρωναν μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής.

Στη συνέχεια έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή e-mail το πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης, στο οποίο αναγραφόταν πολύ μεγαλύτερο ποσό από την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας και ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά.

Προσποιούνταν ότι είναι γιατροί ή φαρμακοποιοί

Ο δεύτερος τρόπος δράσης τους ήταν να εμφανίζονται ως υπαρκτοί γιατροί ή φαρμακοποιοί. Επικαλούνταν έκτακτη ανάγκη, δική τους ή συγγενικών τους προσώπων και ζητούσαν από τα θύματα αν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν με κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν. Τους έλεγαν ότι θα τους επιστρέψουν τα λεφτά άμεσα. Μάλιστα για να γίνουν πιο πειστικοί και να μην γίνει καταγγελία των θυμάτων στην Αστυνομία, οι δράστες έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή e-mail, πλαστές αποδείξεις κατάθεσης των χρημάτων που είχαν λάβει.

Στην προσπάθεια τους να χαθούν τα ίχνη των εγκεφάλων της σπείρας, στρατολογούσαν νέα μέλη, τα οποία παρείχαν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να κατατίθενται σε αυτούς χρηματικά ποσά, προερχόμενα από τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές. Χρησιμοποιούσαν κωδικούς ονομασιών αντί των πραγματικών ονομάτων στις συνομιλίες τους. Επίσης, άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τηλεφωνικούς αριθμούς αλλά και συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Επιπλέον, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν «ενδιάμεσα» μέλη ως μεσάζοντες, τα οποία είχαν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ αυτών και των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μην γνωρίζουν τα στοιχεία και τα φυσικά χαρακτηριστικά των ηγετικών μελών.

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, οι τρεις συλληφθέντες και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές με απάτες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά