Logo

Αστυνομία: Προσοχή στην απάτη με γυμνά βίντεο - Δείτε το μέιλ που στέλνουν



 
 

Την προσοχή των χρηστών ίντερνετ εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα απάτης με μέιλ που ζητούν χρηματικά ποσά, απειλώντας με δημοσιοποίηση βίντεο ερωτικού περιεχομένου του υποψήφιων θυμάτων τους.

Πρόκειται για τη διεθνώς γνωστή απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, με δράστες οι οποίοι προσπαθούν να εξαπατήσουν χρήστες του διαδικτύου, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση αυτής της απάτης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, παρατηρείται μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε χρήστες του διαδικτύου και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό. Τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή βίντεο ερωτικού περιεχομένου στις επαφές των υποψήφιων θυμάτων τους, σε περίπτωση που δεν τους καταβάλουν χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoins.

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν ότι είναι αληθείς οι απειλές και οι ισχυρισμοί των εκβιαστών.

Δείτε ένα από τα μέιλ που έχουν διανεμηθεί σε χιλιάδες αποδέκτες

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εξαπάτησης των πολιτών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει τις ακόλουθες συμβουλές προς τους παραλήπτες των απατηλών μηνυμάτων:

  • Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης
  • Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς
  • Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές
  • Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται
  • Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στο τηλέφωνο 11188, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert» στο σύνδεσμο https://twitter.com/CyberAlertGR
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», οι πολίτες μπορούν να βρουν αναρτημένες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά