Logo

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε μετανάστες με σκάφη αναψυχής [βίντεο+φωτο]



 
 

Σπείρα που μετέφερε μετανάστες με σκάφη αναψυχής στην Ιταλία, εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό Σώμα και την Ασφάλεια Αττικής.

Συνολικά οκτώ μέλη της σπείρας, ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί συνελήφθησαν, ενώ απετράπη η μεταφορά 19 μεταναστών μεταξύ των οποίων και τεσσάρων παιδιών που είχαν επιβιβαστεί σε ιστιοφόρο με προορισμό την Ιταλία.

«Αρχηγός» της οργάνωσης είναι Τούρκος που είναι έγκλειστος σε φυλακές της χώρας. Συγκατηγορούμενοι είναι ακόμη πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις ημεδαποί. 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και το Λιμενικό Σώμα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το απόγευμα του Σαββάτου 1/2 μέλη της οργάνωσης μετέφεραν αλλοδαπούς, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, από όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από καταδίωξη.

Όπως διαπιστώθηκε, στο σκάφος επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές - μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος.

Μέσα στο ιστιοφόρο δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Δείτε βίντεο από την επ' αυτοφώρω σύλληψη στο ιστιοφόρο σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ύδρας

 

Σε παράλληλα αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν ακόμα έξι μέλη της οργάνωσης, καθώς και ημεδαπός οδηγός ταξί που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.

Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί έφτασαν στα ίχνη της σπείρας μετά από πολύμηνη έρευνα.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης έβρισκαν ιστιοφόρα που ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία.

Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν υποψήφιους ...ταξιδιώτες, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει με ομοεθνείς και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που μένουν στη χώρα μας. Οι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές απ' όπου αναχωρούσαν.

4.000 ευρώ το ...εισιτήριο από Ελλάδα για Ιταλία

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η τιμή του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ το άτομο.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος
  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ
  • συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
  • το χρηματικό των 2.500 ευρώ
  • 2 οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων σε βαθμό κακουργήματος καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL το οποίο διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με άλλα κράτη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force , ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε το ιστιοφόρο που χρησιμοποίησαν τα μέλη του κυκλώματος για τη μεταφορά των 19 μεταναστών

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Αστυνομικά