Logo

Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων ποτών από τη Βουλγαρία [βίντεο+φωτο]



 
 

Δύο παράνομα παρασκευαστήρια και τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους από τους οποίους διακινούνταν σε κάβες ποτών, μεγάλες ποσότητες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία η οποία εξάρθρωσε κύκλωμα λαθρεμπόρων από τη Βουλγαρία.

Το κύκλωμα εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και αιθυλική αλκοόλη, τα οποία επεξεργάζονταν και διέθεταν σε κάβες ποτών, κερδίζοντας από τη μη καταβολή των δασμών και φόρων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την Οικονομική Αστυνομία συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, 10 Έλληνες και 4 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και ο "εγκέφαλος", ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο συνεργών τους που αναζητούνται.

Επίσης, κατασχέθηκαν ποσότητες αλκοολούχων ποτών, από την παράνομη διάθεση των οποίων το Δημόσιο θα ζημιώνονταν 810.000 ευρώ από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μετέφερε με φορτηγά οχήματα αλκοολούχα ποτά ή ποσότητες οινοπνεύματος, χωρίς νόμιμα παραστατικά σε έξι χώρους, δύο παράνομα παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών και τέσσερις αποθήκες.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις αλλοδαπές ετικέτες και επανατοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες επώνυμων εταιρειών ή προχωρούσαν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη τις ποσότητες οινοπνεύματος που εισήγαγαν.

Τα μπουκάλια με τα αλκοολούχα ποτά διέθεταν στην εγχώρια αγορά, σε κάβες στην Αττική ή μέσω μεταφορικών εταιρειών σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ο "εγκέφαλος" του λαθρεμπορικού κυκλώματος είχε διαμορφώσει κατάλληλη εσωτερική δομή έτσι ώστε η εγκληματική οργάνωση να διαρθρώνεται σε δύο ανεξάρτητες υποομάδες.

Παράλληλα, είχε αναπτύξει συνεργασία με άτομα στη Βουλγαρία που μετέφεραν με φορτηγά τα αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά αλλά και δεξαμενές οινοπνεύματος για την παράνομη παρασκευή αλκοολούχων ποτών, στη χώρα μας.

Η μεταφόρτωση πραγματοποιούνταν σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στην Αττική. Μάλιστα στάθμευαν πάντα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μεταφόρτωση των παλετών αλκοολούχων ποτών ή οινοπνεύματος, από το όχημα από τη Βουλγαρία σε έτερο όχημα της οργάνωσης, να είναι δυσεπιτήρητη. Μάλιστα πραγματοποιούνταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις διωκτικές αρχές.

Για να μην εντοπίζονται εύκολα τα λαθραία ποτά ή το οινόπνευμα κατά την μεταφορά τους, τα κάλυπταν στο εσωτερικό των φορτηγών, με άλλα προϊόντα τα οποία μετέφεραν με νόμιμα παραστατικά.

Τα μέλη της πρώτης υποομάδας αναλάμβαναν την αποθήκευση, επεξεργασία, αλλαγή ετικετών και μεταπώληση στη λιανική αγορά λαθραίων αλκοολούχων ποτών που παραλάμβαναν από τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα μέλος της υποομάδας, υπό τις οδηγίες του αρχηγού της οργάνωσης, μετέφερε το λαθραίο εμπόρευμα με φορτηγό ιδιοκτησίας του σε αποθήκη στο Αιγάλεω, όπου προέβαιναν στην αντικατάσταση των ξένων ετικετών τοποθετώντας πλαστές ελληνικές επώνυμων εταιρειών.

Στη συνέχεια μεταπωλούσαν τα λαθραία ποτά σε κάβες, μπαρ και διάφορες εταιρείες.

Η δεύτερη υποομάδα, λειτουργούσε υπό τις οδηγίες ημεδαπού, μέλους της οργάνωσης, ο οποίος προμηθευόταν λαθραία εμπορεύματα από το αρχηγικό μέλος. Τα μέλη της διαχειρίζονταν δύο αποθήκες σε Παγκράτι και Βύρωνα, όπου αποκολλούσαν και αντικαθιστούσαν ετικέτες επισήμανσης, καθώς και δύο παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών όπου παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και Αχαΐας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19.140 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης
  • 3.431,45 λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών
  • 21.901 φιάλες περιέχουσες (16.084,90) αλκοολούχων ποτών
  • 3 φορτηγά οχήματα, 2 ημιφορτηγά τύπου (VAN) και ΙΧΕ όχημα
  • Μηχανολογικός εξοπλισμός – καζάνια, κινητά τηλέφωνα
  • Πλήθος πλαστών ετικετών και το χρηματικό ποσό των 3.805 ευρώ.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή Τελωνειακών υπαλλήλων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της Α.Α.Δ.Ε.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) που κατασχέθηκαν, θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 810.000 ευρώ. Το χρηματικό ποσό που βρέθηκε, θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δείτε βίντεο από τα παρασκευαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους απ' όπου διακινούσαν τα λαθραία εμφιαλωμένα ποτά αλλά και όσα παρασκεύαζαν

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά