Logo

Σπείρα "ρήμαξε" τη ΔΕΔΔΗΕ - 146 κλοπές μετασχηματιστών



 
 

Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών χαλκού και φθορών μετασχηματιστών του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. σε περιοχές της Βοιωτίας.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες, Παρασκευή, τέσσερα μέλη της εγκληματικής ομάδας στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ακόμη συνεργών τους που αναζητούνται.

Τα μέλη της σπείρας είχαν κρυφτεί μέσα σε αρδευτικό κανάλι της περιοχής. Νωρίτερα, είχαν προβεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης παρακείμενου αγροτεμαχίου και είχαν αποκόψει, από τη βάση του, μετασχηματιστή, με σκοπό την αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό του.

Σε κοντινό σημείο οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν σακίδιο πλάτης το οποίο περιείχε κατάλληλο εξοπλισμό για την κοπή και κλοπή μετασχηματιστών, αποτελούμενο από διάφορα εργαλεία, όπως κατσαβίδι, πένσα, τανάλια, κλειδιά και γάντια.

Η σπείρα είχε κλέψει ή καταστρέψει συνολικά 146 μετασχηματιστές κατά το χρονικό διάστημα από 28-08-2019 έως και 19-03-2020, σε περιοχές του Πύργου, Κάστρου, Κόκκινου, Λουτσίου, Παύλου και Ακραιφνίου Βοιωτίας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ακολουθούσαν εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης. Αφού εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, προέβαιναν σε αναρρίχηση στην κολώνα, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή. Στη συνέχεια ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του. Έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του.

Το βάρος του κλεμμένου χαλκού, από τις περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν, ανέρχεται σε 22 τόνους και 292 κιλά.

Από τις κλοπές και την καταστροφή των μετασχηματιστών η ΔΕΔΔΗΕ υπέστη ζημιά που υπερβαίνει τις 650.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά