Logo

Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε σούπερ μάρκετ και ΑΤΜ σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική



 
 

Πολυμελής σπείρα που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε εταιρείες, σούπερ μάρκετ και ΑΤΜ στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 10 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εξιχνιάσθηκαν 6 ληστείες, 9 κλοπές και 5 απόπειρες κλοπών, ανάμεσα στις οποίες και δύο ΑΤΜ τραπεζών που ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην Εύβοια.

Επίσης εξιχνιάσθηκαν 8 κλοπές οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία σε περιοχές της Αττικής, καθώς και ο εμπρησμός πέντε από αυτά, μετά την χρησιμοποίηση τους σε ληστείες ή κλοπές.

Η λεία τους περιλαμβάνει κυρίως χρηματοκιβώτια εταιρειών, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα.

Σε βάρος των δέκα μελών της σπείρας που ταυτοποιήθηκαν, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, εμπρησμών οχημάτων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως διακριβώθηκε, οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει, το χρονικό διάστημα από τις 19-8-2017 έως τις 29-9-2018, εγκληματική ομάδα για τη διάπραξη ληστειών και κλοπών, από επιχειρήσεις και καταστήματα. Ως ορμητήριο τους είχαν περιοχή της Αττικής.

Η σύνθεση της «επιχειρησιακής» ομάδας δεν ήταν πάντα σταθερή, καθώς δρούσαν, κατά περίπτωση, από δύο έως έξι άτομα, ενώ φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου « full face ».

Οι δράστες παραβίαζαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και καταστημάτων και στη συνέχεια προέβαιναν στην αφαίρεση χρηματοκιβωτίων, χρηματικών ποσών, τιμαλφών και ηλεκτρονικών συσκευών από το εσωτερικό τους.

Συνήθως, έφεραν μαζί τους πυροβόλα όπλα, μεταλλικές ράβδους και βαριοπούλες που χρησιμοποιούσαν για να παραβιάζουν πόρτες και τζαμαρίες επιχειρήσεων, αλλά και για να απειλήσουν υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης.

Τους υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι ακινητοποιούσαν με την χρήση σωματικής βίας και τους έδεναν με τη χρήση tire up (δεματικά καλωδίων).

Τα μέλη της σπείρας αφαιρούσαν αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους στους υποψήφιους «στόχους» τους και για την διαφυγή τους. Μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα οχήματα σε ερημικές τοποθεσίες, καταστρέφοντας τα περισσότερα από αυτά ολοσχερώς, καίγοντας τα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, είχαν διαπράξει:

  • 6 ληστείες, εκ των οποίων 3 σε εταιρείες περιοχών της Εύβοιας και από μία σε εταιρεία περιοχής της Βοιωτίας, σε σούπερ μάρκετ της Εύβοιας και σε βάρος ατόμων τα οποία είχαν σταθμεύσει προσωρινά το όχημά τους, σε περιοχή της Αττικής.
  • 9 κλοπές, εκ των οποίων 2 από εταιρείες περιοχών της Βοιωτίας, από εταιρεία στην Εύβοια, από εταιρεία στην Αττική, 3 κλοπές από σούπερ μάρκετ στην Εύβοια, από μία κλοπή από κατάστημα πρατηρίου άρτου της Εύβοιας και από κατάστημα πλυντηρίου αυτοκινήτων της Εύβοιας.
  • 5 απόπειρες κλοπών από εταιρεία και σούπερ μάρκετ στη Βοιωτία, από σούπερ μάρκετ στην Αττική και 2 απόπειρες κλοπών σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις σούπερ μάρκετ στην Εύβοια.

Επίσης, τα μέλη της σπείρας, ενέχονται στη διάπραξη συνολικά οκτώ 8 κλοπών οχημάτων και συγκεκριμένα 2 οχημάτων από εταιρείες περιοχών της Εύβοιας, καθώς και 6 οχημάτων από περιοχές της Αττικής, που χρησιμοποίησαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Τα έξι οχήματα εγκατέλειψαν ακολούθως σε περιοχές της Εύβοιας, ενώ στα πέντε προκάλεσαν εμπρησμό, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς, για να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Ας σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2018, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αποδομηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τότε είχαν συλληφθεί οκτώ μέλη της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά