Logo

Σύλληψη 9 διαρρηκτών για 31 κλοπές στην Αττική [φωτο]



 
 

Σπείρα που είχε ρημάξει δεκάδες σπίτια σε περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν και τα εννέα μέλη της οργάνωσης, ενώ εξιχνιάσθηκαν 31 κλοπές με λεία που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ηλεκτρικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, δερματίνων ειδών, το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ και τρία αυτοκίνητα.

Οι εννέα διαρρήκτες συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στις περιοχές Πατησίων, Κυψέλης, Κολωνού, Ηλιούπολης και Βριλησσίων.

Πρόκειται για εννέα αλλοδαπούς, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα.

Επίσης, συνελήφθη ένας επιπλέον αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τρία εντάλματα, για παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία και παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων και περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, εδώ και τρία χρόνια είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές από σπίτια.

Τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς τον ηγεσία και συντονισμό, την άντληση πληροφοριών σχετικά με οικίες – στόχους, της φυσικής αυτουργίας στις διαρρήξεις – κλοπές και της επιτήρησης του χώρου (τσιλιαδόροι).

Πληροφορίες ως προς τα σπίτια-στόχους "αλίευαν" από τις οικιακές βοηθούς των σπιτιών.

Τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και τη σύλληψή τους, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, προβαίνοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και υλοποίηση των διαρρήξεων, καθώς και στη διανομή των κερδών.

Ως προς τη μεθοδολογία, αρχικά επέλεγαν τις περιοχές που θα δρούσαν, εντόπιζαν τις οικίες-στόχους και προχωρούσαν στην κατόπτευση τους, καθώς και στην παρακολούθηση των κινήσεων των ενοίκων.

Στη συνέχεια, αφού αποκτούσαν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών, περιεργάζονταν την κλειδαριά της πόρτας, βάζοντας σημάδια που διευκόλυναν τη μεταγενέστερη επιστροφή τους στις στοχοποιημένες οικίες.

Για να έχουν πλήρη κάλυψη, κατά τη διάρκεια της διάρρηξης, τα μέλη της οργάνωσης ακροβολίζονταν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που βρισκόταν η υποψήφια προς διάρρηξη οικία, για να ελέγχουν τις κινήσεις τυχαία διερχόμενων πολιτών ή την προσέγγιση στο σημείο αστυνομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράστες που βρίσκονταν εντός της οικίας και ερευνούσαν τους χώρους, κοιτούσαν τις φωτογραφίες των ενοίκων και ενημέρωναν τους τσιλιαδόρους της ομάδας για τα χαρακτηριστικά των θυμάτων τους, προκειμένου να αναγνωριστούν από τους τσιλιαδόρους σε περίπτωση επιστροφής στην οικία τους.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα διέθεταν σχεδόν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους ή ενεχυροδανειστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ ενημερώνονταν καθημερινά για τις μεταβολές και τις τιμές του χρυσού προκειμένου να λαμβάνουν το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος. Σε μερικές περιπτώσεις μετέφεραν μέρος των αφαιρεθέντων αντικείμενων στη χώρα καταγωγής τους.

Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους τύπους των κλειδαριών που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου δράσης ήταν η χρήση ειδικά κατασκευασμένου εργαλείου-κλειδιού, το οποίο δεν άφηνε κανένα ίχνος παραβίασης.

Διενεργήθηκαν εννέα έρευνες σε σπίτια όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος κλοπιμαίων (κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δερμάτινα είδη, γυαλιά ηλίου, τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα αξίας)

  • 6.500 ευρώ
  • εξαρτήματα πυροβόλου όπλου
  • αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια
  • τρία αυτοκίνητα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 31 διαρρήξεις- κλοπές από σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως εξακριβώθηκε, το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και οι εννέα συλληφθέντες ήταν σεσημασμένοι κακοποιοί. Όλοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και ορισμένοι από αυτούς έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την απαγγελία διώξεων και την παραπομπή τους σε τακτικό ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Δείτε κάποια από τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στις κατ' οίκον έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά