Logo

Παράνομο εργοστάσιο παραγωγής και διάθεσης 20 τόνων λαθραίου καπνού σε περιοχές της Αττικής [φωτο]



 
 

Ένα παράνομο ...εργοστάσιο παραγωγής, συσκευασίας και διάθεσης συνολικά 20 τόνων λαθραίου καπνού, εντοπίστηκε από την Αστυνομία.

Στα ίχνη των λαθρεμπόρων έφτασαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που βρήκαν τη μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής λαθραίου καπνού, ενώ κατέσχεσαν περισσότερους από 20 τόνοι λαθραίου καπνού σε περιοχές της Αττικής, από τη διάθεση των οποίων το Δημόσιο θα ζημιωνόταν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από τη μη καταβολή των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος των λαθρεμπόρων καπνού.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο χθες, Τετάρτη, σε περιοχές της Αττικής και συνέλαβαν πέντε Έλληνες ηλικίας 53, 65, 43, 39 και 68 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για «Εγκληματική οργάνωση» και παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες μαζί με δύο ακόμη συνεργούς που αναζητούνται, δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία καπνού από το Μάιο του 2019.

Ειδικότερα, εισήγαγαν ποσότητες ακατέργαστου καπνού από άλλες χώρες, τις οποίες αποθήκευαν σε χώρους που βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία περιοχών της Αττικής, σε έναν εκ των οποίων εγκατέστησαν μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής λαθραίου καπνού, καθώς και τυποποίησής του σε συσκευασίες που έφεραν κατά απομίμηση το σήμα και την επωνυμία διαφόρων εταιρειών, με στόχο την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Δύο γραμμές παραγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων. Η μία γραμμή αφορούσε την επεξεργασία (τεμαχισμό και αποξήρανση) του λαθραίου καπνού και μία γραμμή συσκευασίας και τυποποίησης σε συσκευασίες που έφεραν κατά απομίμηση το σήμα και την επωνυμία διαφόρων εταιρειών

  • 182 χαρτοκιβώτια επεξεργασμένου καπνού συνολικού βάρους 21 τόνων και 840 κιλών

  • Τέσσερα φορτηγά και ένα αυτοκίνητο
  • Ένας κινητήρας πετρελαίου που χρησιμοποιούταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Δύο δεξαμενές καυσίμων (πετρελαίου)

  • Απομίμηση συσκευασιών τυποποίησης εταιρειών καπνού

  • Κλειστά κυκλώματα επιτήρησης χώρων (οι ανωτέρω χώροι φυλάσσονταν από τα μέλη της οργάνωσης σε 24ωρη βάση).

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και αυτοκίνητα με στοιχεία ατόμων που δεν είναι υπαρκτά.

Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και οι λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο συνολικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά