Logo

Σύλληψη χάκερ στην Αθήνα για απάτη με αλλαγή SIM κινητών τηλεφώνων - 1.000.000 ευρώ η λεία



 
 

Ένα εκατομμύριο ευρώ ήταν η λεία διαδικτυακής απάτης με την αλλαγή των καρτών SIM των κινητών τηλεφώνων επτά εταιρειών στο εξωτερικό, τη διεθνώς γνωστή μέθοδο «SIM Swap».

Το προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησε υπόθεση παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα και συνέλαβε έναν 23χρονο Έλληνα χάκερ ο οποίος μαζί με άγνωστους συνεργούς παραβίαζε τις τηλεφωνικές συνδέσεις εργαζομένων σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, μέσω της μεθόδου «SIM Swap», και αποκτούσε παράνομη πρόσβαση στα email και τους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η μέθοδος «SIM Swap» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από δράστες προκειμένου να αποκτήσουν, με απατηλό τρόπο, τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συνδρομητή – στόχου, με σκοπό να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή – θύματος και σε περίπτωση που καταφέρουν να επαληθευθούν ως οι νόμιμοι συνδρομητές, ζητούν τη μεταφορά / επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM που υποδεικνύουν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από σχετική ενημέρωση από αρχές του εξωτερικού, ότι ηλεκτρονικές διευθύνσεις IP από τη χώρα μας ενέχοντο σε παραβιάσεις ηλεκτρονικών λογαριασμών τουλάχιστον επτά εταιρειών του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες, διαδικτυακά φόρουμ, διαχείριση τρίτων μερών και υπηρεσίες νέφους (cloud repository services).

Οι θιγόμενες εταιρείες προσδιόρισαν πως η αξία της ζημίας που υπέστησαν από τις παραβιάσεις αυτές υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό της ζημίας να προέρχεται από την απώλεια πηγαίου κώδικα μηχανογραφικών εφαρμογών.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Μετά από την άρση του απορρήτου οι αστυνομικοί έφτασαν σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις IP που αντιστοιχούν στην διαδικτυακή σύνδεση του 23χρονου που συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι του σε περιοχή της Αττικής.

Στην κατ' οίκον έρευνα βρέθηκαν κατασχέθηκαν:

  • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή με δύο σκληρούς δίσκους
  • δύο κινητά τηλέφωνα
  • εξωτερικό μέσο αποθήκευσης USB και μικροϋπολογιστή
  • συσκευή – πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων
  • ζυγαριά ακριβείας και μικροποσότητα κάνναβης
  • 57 χάπια φαρμακευτικού σκευάσματος
  • 6 κάρτες SIM παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Από επιτόπια έρευνα στα πληροφοριακά συστήματα του συλληφθέντα προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις παράνομες δραστηριότητες.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, ενώ οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για περαιτέρω χημική ανάλυση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά