Logo

Σε διαθεσιμότητα 5 αστυνομικοί που εμπλέκονται σε αρχαιοκαπηλία, μεταφορά μεταναστών και λαθρεμπόριο τσιγάρων



 
 

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας πέντε αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός που φέρονται αναμεμειγμένοι σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας, μεταφοράς μεταναστών και λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Κεντρική Μακεδονία.

"Εγκέφαλος" στη μία εγκληματική οργάνωση φέρεται Αστυνομικός Διευθυντής στο Κιλκίς. Συνολικά κατηγορούνται 147 άτομα, εκ των οποίων οι 9 είναι αστυνομικοί. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 14 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι αστυνομικοί.

Ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) για όλους τους εμπλεκομένους αστυνομικούς.

Η μία από τις εγκληματικές οργανώσεις ενέχεται σε 70 τουλάχιστον παράνομες ανασκαφές - έρευνες για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων ή θησαυρών, ενώ ως διευθύνων την οργάνωση φέρεται συλληφθείς ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο - σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.).

Η σπείρα διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης - ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα - λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά - αγροτικά οχήματα - εκσκαφέα και άλλα), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα αξιωματικού.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, μέσω νόθευσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατηρίων). Ειδικότερα, 2 συλληφθέντες αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στην παράνομη θεώρηση - νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας κατά περίπτωση, εικονικές σφραγίδες εισόδου - εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών. Διαμεσολαβητές ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στους συλληφθέντες αστυνομικούς, ήταν τρεις αλλοδαποί.

Από την έρευνα προέκυψε και τρίτη εγκληματική δραστηριότητα που αφορά διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων. Σε αυτήν συμμετείχαν ο συλληφθείς για την πρώτη εγκληματική οργάνωση ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ και οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-7-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά