Logo

Πάτρα: Καταθέτουν γιατροί και νοσηλευτές για το θάνατο των τριών παιδιών



 
 

Στην κύρια φάση της έχει εισέλθει πλέον η έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που διερευνούν τις συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών της της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν γιατροί και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 2021 η εννιάχρονη Τζωρτζίνα, αλλά και αυτών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και τοποθετήθηκε απινιδωτής στο άτυχο κορίτσι.

Συγκεκριμένα, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι καταθέσεις τουλάχιστον 15 υγειονομικών από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα.

Στελέχη των αστυνομικών κάνουν λόγο για έρευνα που έχει λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και για «εξαιρετικά κατατοπιστικές καταθέσεις» και προσθέτουν παράλληλα, πως «γίνονται προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σύμφωνα με το pelop.gr,  το  ενδιαφέρον στο επόμενο – και ενδεχομένως πιο κρίσιμο στάδιο της έρευνας -, άλλωστε, αναμένεται να εστιαστεί σε κρίσιμα πρόσωπα που ενδέχεται να προχωρήσουν σε αποκαλυπτικές αναφορές για τα αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας και των δύο αδελφών της. Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν η ΕΛ.ΑΣ. να αντλήσει στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε ώρες κρίσιμες για την υγεία του κοριτσιού.

Κύριο ζητούμενο των παραπάνω είναι να διαπιστωθεί γιατί παρουσίασε δύο καρδιακές ανακοπές (σ.σ. η μία μοιραία) και άλλα δυσεξήγητα, ασαφή προβλήματα υγείας μόνον όταν νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο, με τα ίδια πάντα οικεία πρόσωπα στο πλευρό του. Ισως, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, εκτιμούν, να δώσει απαντήσεις και στο γιατί όταν οδηγούντο σε ΜΕΘ ή υποβάλλονταν σε εξαντλητικές εξετάσεις δεν προέκυπτε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Γιατροί και νοσηλευτές στο σύνολό τους, εξάλλου, αποκλείουν περιπτώσεις άλλων νοσημάτων, ενώ μιλούν για αργοπορημένη κλήση τους όταν το κορίτσι παρουσίαζε επικίνδυνη επιδείνωση στον εκάστοτε θάλαμο που νοσηλευόταν.

Εξετάσεις

Εν τω μεταξύ, στη δικογραφία που σχηματίζεται θα ενταχθούν οι φάκελοι νοσηλείας της Τζωρτζίνας σε τέσσερα νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα, καθώς και οι φάκελοι των θανάτων της τριάμισι ετών Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και της επτά μηνών Ιριδας, στις 21 Μαρτίου 2021 στο σπίτι της οικογένειας, για τους οποίους επίσης διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων.

Ειδικότερα, ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε – με βάση την ιατροδικαστική εξέταση – σε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνεται από άλλη εξέταση τι μπορεί να την προκάλεσε, ενώ δεν εξηγείται γιατί δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό εύρημα στις ηπατολογικές εξετάσεις που είχαν προηγηθεί λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του κοριτσιού. Σύμφωνα με ιατροδικαστές, η ηπατική ανεπάρκεια (σ.σ. αν αποδειχθεί τελικώς σωστή διάγνωση) μπορεί να οφείλεται και στη λήψη τοξικής ουσίας, η οποία δεν εντοπίσθηκε, όμως, στην τοξικολογική εξέταση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη προ τριετίας διερεύνηση (σ.σ. ήταν ο πρώτος θάνατος και δεν είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για μη ανιχνεύσιμο νόσημα) εξετάσθηκε μόνο αν το κοριτσάκι είχε λάβει… αλκοόλ, ή ναρκωτικά και όχι άλλες τοξικές ουσίες. Παράλληλα, θα εξετασθεί γιατί ενώ οι γονείς προχωρούσαν σε υμνητικά σχόλια αμέσως μετά τον θάνατο της Μαλένας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Ελπίς», σε δεύτερο χρόνο διατύπωναν κατηγορίες για κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερημένη ανάνηψη, αργοπορημένες αντιδράσεις.

Αντιφάσεις

Άμεση θα είναι και η επανεξέταση του φακέλου της επτά μηνών Ιριδας. Το νεκρό βρέφος βρήκε στην κούνια του η θεία του (αδελφή της μητέρας του) που, όπως κατέθεσε, έμενε τότε στο σπίτι επειδή η αδελφή της βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει λίγες ώρες νωρίτερα. Εντούτοις, στην κατάθεση της συγγενούς και σε πρόσφατες δηλώσεις της υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για την ώρα εντοπισμού του νεκρού κοριτσιού, του χρόνου που το προσέγγισε για τελευταία φορά η μητέρα του, που κλήθηκε να επιστρέψει σπίτι ο πατέρας, την ειδοποίηση του ΕΚΑΒ αλλά και για το ποιος προσπάθησε πρώτος να το επαναφέρει στη ζωή.

Αντίστοιχα, θα γίνει νέα διερεύνηση των αιτιών θανάτων της Ιριδας, καθότι αμφισβητείται η γνωμάτευση ότι έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου, δηλαδή ότι γεννήθηκε χωρίς τον φυσικό «βηματοδότη» της καρδιάς. Κι αυτό γιατί καρδιοχειρουργοί και ιατροδικαστές αναφέρουν ότι αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο έως «ανύπαρκτο» εύρημα, αφού έχουν καταγραφεί μόλις τρεις-τέσσερις περιπτώσεις την τελευταία 50ετία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γρηγόρης Λέων: «Κοινά ευρήματα» στην  πρώτη και τη δεύτερη έκθεση

Όπως μεταδίδει το in.gr,  από τη  δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων είπε: «Κατ’ αρχάς το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως βλέπετε έχουν δημοσιευτεί οι εκθέσεις των δύο πρώτων παιδιών και μάλιστα κάποιοι εκ των πραγματογνώμων έχουν εκφράσει δημόσια την άποψή τους και νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τις δύο πρώτες εκθέσεις ότι υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης.

Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη διαδικασία, δηλαδή της διαδικασίας που γίνεται στο τρίτο παιδί για να έχουμε τουλάχιστον μία έναρξη μίας διαδικασίας όμως απ’ ό,τι είδαμε με τους συναδέλφους βλέπουμε ότι ουσιαστικά από αυτά που έχουν δημοσιευτεί πρέπει να υπάρξει μία επαναξιολόγηση και της πρώτης και της δεύτερης έκθεσης.

Πράγματι, θα σας έλεγα ότι φαίνεται ότι τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σωστά και μάλιστα για να γίνω πιο συγκεκριμένος στην πρώτη έκθεση φαίνεται ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα παθολογοανατομική εξέταση, δηλαδή όταν πήγαμε στο μικροσκόπιο είδαμε τα σωστά ευρήματα στη συνέχεια όμως ο ιατροδικαστής προφανώς έχει την ευθύνη να αξιολογήσει όλο το υλικό και να ορίσει την αιτία θανάτου και το μηχανισμό. Εκεί πιθανά χρειάζεται μία επαναξιολόγηση γιατί υπάρχει μία πληθώρα ευρημάτων και δυστυχώς υπάρχει μία κατεύθυνση συγκεκριμένη ενώ στα πλαίσια της διάγνωσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα».

Συμπλήρωσε επίσης: «Αν δει κάποιος την πρώτη και τη δεύτερη έκθεση έχουν κάποια κοινά ευρήματα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά